Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ede maakt ruimte voor natuur met opgekochte stikstofgrond

  •    •  
19-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
vwluwe

Veluwezoom

© assan

De Gelderse gemeente Ede heeft stikstofruimte gekocht van een boerderij die stopt. Deze maatregel is vooral goed voor de natuur, want aan het grootste deel van de uitstoot - 65 procent - komt een eind, meldt de gemeente.

Het resterende deel van de stikstofruimte gaat Ede inzetten voor ongeveer 10 projecten, waaronder een nieuw zwembad, woningbouw en de aanleg van een fietstunnel.

Veluwse natuur in slechte staat door stikstof

De gemeente stelt dat de natuur op de Veluwe er slecht aan toe is. Daarom mag er door projecten niet meer stikstof in de Veluwse natuur terechtkomen. Bij een aantal bouwprojecten wordt te veel stikstof uitgestoten, onder meer door het gebruik van machines en vrachtwagens. "Daarom zijn veel projecten in Ede vertraagd, omdat er geen stikstofruimte beschikbaar was. Nu de boerderij stopt, komt er weer ruimte beschikbaar", meldt de gemeente.

Start uitvoering natuur projecten onbekend

Het is nog onduidelijk wanneer Ede met de uitvoering van de geplande projecten kan beginnen. Dat hangt af van meer factoren dan alleen de stikstofruimte. "Daarbij moet je denken aan reguliere zaken, zoals mogelijke bezwaren en financiën. En het kan ook zo zijn dat de gemeenteraad nog moet instemmen", legt een gemeentewoordvoerder uit.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.