Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Earth Hour op 19 maart

  •  
09-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Brandenburger-Tor-Berlijn-Earth-Hour-2016.jpg

© WWF/David Biene

Zaterdag 19 maart doen wereldwijd beroemde bouwwerken en miljoenen mensen om 20.30 uur lokale tijd weer een uur de lichten uit voor Earth Hour. Zo laten zij zien dat zij toekomst van de aarde belangrijk vinden en de opwarming van de aarde willen stoppen. Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Doordat de aarde opwarmt, worden leefgebieden van dieren aangetast. Zo smelt de Noordpool en verliezen koraalriffen hun kleur. 
Markante bouwwerken
Het  Wereld Natuur Fonds , de initiatiefnemer van Earth Hour, roept iedereen op om op een leuke, gezellige of intieme manier een uur in het donker door te brengen. Tien jaar geleden werd Earth Hour voor het eerst gehouden, toen alleen nog in Australië. Earth Hour is daarna razendsnel uitgegroeid tot de grootste beweging op aarde die oproept in actie te komen tegen klimaatverandering. De beelden van  markante bouwwerken , zoals de Branderburger Tor in Berlijn, La Sagrada Familia in Barcelona en het tempelcomplex Prambanan in Indonesië, waarvan de lichten doven zijn inmiddels wereldberoemd. Daarnaast geven vele miljoenen mensen, bedrijven, organisaties en overheden 20.30 lokale tijd met een simpel gebaar het signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde.
Evenementen 
Het enthousiasme voor Earth Hour in Nederland (en wereldwijd) groeit. WNF ziet steeds vooral steeds meer vrijwillige initiatieven. In 2010 schreven ruim 5.000 Nederlandse consumenten, bedrijven en gemeentes zich in voor Earth Hour. In 2013 waren dit er 7x zoveel: bijna 35.000. In 2015 lieten veel mensen en bedrijven ook op andere manieren weten het initiatief te ondersteunen. In Nederland deden meer dan 135 bekende landmarks, waaronder het Scheepvaartmuseum, het Paleis op de Dam en de Euromast, het licht een uur uit, en werden er bijna 20 regionale events georganiseerd door regioteams van WNF en diverse acties door derden.
Ook dit jaar staan er alweer veel  initiatieven  in de steigers, van particuliere initiatieven tot grote landmarks die het licht uitdoen. Het hoeft niet altijd groot te zijn, kleine initiatieven als dineren met kaarslicht met vrienden of een spelletjesavond met de kinderen, laten al zien dat je om de aarde geeft, zoek elkaar op en geef het door!
Voetafdruk
Het Wereld Natuur Fonds vindt Earth Hour heel belangrijk omdat consumenten, gemeentes en bedrijven grote invloed hebben op ons klimaat. Nederland heeft een gemiddelde voetafdruk van 6,3 mondiale hectare per persoon. Bij een eerlijke verdeling heeft iedereen een hoeveelheid land en zee ter beschikking van 1,8 mondiale hectare. Dat betekent dat, als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, er 3,5 aardbollen nodig zijn. Door Earth Hour worden steeds meer mensen zich bewust van het feit dat hun leefgewoonten invloed hebben op de natuur. Niet alleen hier in Nederland, maar ook elders in de wereld. Als we de aarde door willen geven, moeten we zuiniger omgaan met alles wat de aarde ons geeft.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.