Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

E.ON: help ons klimaat niet naar de kolen!

  •  
17-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
De afgelopen maanden heeft Greenpeace flink actie gevoerd tegen de bouw van een nieuwe kolencentrale van E.ON. Met als gevolg: ruim 20.000 kaarten naar het energiebedrijf, met de oproep om in schoon te investeren! En we zijn nog niet klaar met E.ON. Hier een update van wat we allemaal al hebben gedaan.
Meteen succes
Onze campagne wierp meteen haar vruchten af: Greenpeace won een rechtzaak over illegale bouwpraktijken van E.ON. Resultaat: E.ON moest de bouw stilleggen, waarmee de centrale heel veel vertraging heeft opgelopen.
The people vs. E.ON
Vervolgens viel er bij de inwoners van Eindhoven (waar veel E.ON-klanten wonen) en Rotterdam (waar de centrale wordt gebouwd) een brief op de mat. Daarin vroeg Greenpeace hun medewerking om de nieuwe E.ON-kolencentrale tegen te houden. En wel door een kaart naar het energiebedrijf te sturen. Ook op www.stopnieuwekolencentrales.nl is deze kaart gratis te bestellen.
Massaal is aan onze oproep gehoor gegeven. In totaal zijn er ruim 20.000 kaarten naar E.ON gestuurd. En je kunt nog steeds meedoen!
Steun van BN'ers
Ook artiesten steunden onze campagne. Zo ook zangeres Ellen ten Damme tijdens haar optreden in de Effenaar in Eindhoven. Gepassioneerd sprak zij haar publiek toe over onze campagne en riep zij op onze actie te steunen. Thanks, Ellen!
Actie!
Uiteraard is er ook actie gevoerd. Zo plantten actievoerders tijdens de Boomfeestdag - gesponsord door E.ON - 2008 bomen op het bouwterrein. Op die manier belemmerden ze op een schone manier de bouw van de vieze kolencentrale.  Ook voerden de actie bij de opening van een experiment met de afvang van CO2. E.ON gebruikt CO2-afvang als fabeltje om de bouw van de kolencentrale goed te praten. Poging mislukt.
Onderzoek
We hebben verschillende rapporten uitgebracht die hebben laten zien dat:
  • de winning van kolen ernstige sociale en milieuproblemen met zich mee brengt
  • steenkool een zeer dure en onbetrouwbare brandstof is; in 2005 dreigt er al een kolentekort! 
  • kolen gelukkig niet nodig zijn. PricewaterhouseCoopers toonde aan dat schonere energie zelfs economisch aantrekkelijker is dan vervuilende kolencentrales!

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.