Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dynamiek in de Zeeuwse Delta

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Perophora Oosterschelde

© Perophora - Bron: Peter H van Bragt

In de bijna veertig jaar dat bioloog Peter van Bragt duiken maakt in de Zeeuwse Delta heeft hij veel zien veranderen. Trekvissen zie je steeds minder, maar zeepaardjes des te meer. Negentig procent van het onderwaterleven in de Delta is niet inheems, dankzij klimaatverandering en de mens.

Exotische zeedieren

Vele exotische zeedieren woekeren massaal in de Delta. Daartussen heeft bijvoorbeeld de samengestelde zakpijp Perophora japonica sinds 2004  een bescheiden plaats ingenomen. Hij werd tot nu toe uitsluitend op Neeltje Jans en in de veerhaven van Anna Jacobapolder aangetroffen. Nu is hij ook bij Zierikzee aangetroffen. Is dit het begin van een verdere en definitieve verspreiding over de Zeeuwse Delta?

Meer biodiversiteit in de Oosterschelde en Westerschelde

Het aantal dieren in de Noordzee is de afgelopen 25 jaar flink achteruitgegaan.De afname van soorten in de Noordzee komt voor een groot deel door de boomkorvisserij. Een andere belangrijke oorzaak van de afname in biodiversiteit is klimaatverandering, waardoor opgroeiende vissen op jongere leeftijd wegtrekken uit de Noordzee. In de Oosterschelde en Westerschelde is het juist beter gesteld met de biodiversiteit. Het zeeleven boekte hier over de hele periode lichte vooruitgang. 
Voorbeelden van een aantal nieuwe soorten die zich in de Zeeuwse Delta hebben gevestigd:
Paarse kokerworm

© Paarse kokerworm - Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON

Kleine achtarm octopus

© achtarm, fotograaf: marc devalckeneer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.