Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe garnalensoort duikt op in de Oosterschelde

2 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
gebandeerde-stompkopgarnaal

© Gebandeerde stompkopgarnaal - Fotograaf Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON

Voor de kust van de Oosterschelde is een nieuwe garnalensoort ontdekt door sportduikers en vrijwilligers van Stichting ANEMOON. Het is een kleine garnaal met de wetenschappelijke naam: Philocheras fasciatus. Tot nu toe is er slechts één exemplaar aangetroffen.

Gebandeerde stompkopgarnaal

Sportduikers vonden de garnaal in de noordelijke Oosterschelde bij Zierikzee, enkele tientallen meters ten oosten van de Zeelandbrug en op ongeveer vijf meter diepte. Het diertje is nog geen twee centimeter groot is en verstopt zich in het slib van de Oosterschelde. De garnaal valt op door de stompe kop en het witte achterlijf met meerdere donkere dwarsbanden. Een patroon dat sterk afwijkt van de andere garnalensoorten die in de Oosterschelde leven.
Voor zo ver Stichting ANEMOON weet is deze soort nog niet eerder in de Nederlandse kustwateren, Noordzee of Waddenzee aangetroffen en heeft nog geen Nederlandse naam. Gebaseerd op de kenmerken stelt Stichting ANEMOON voor om de soort de Nederlandse naam ‘Gebandeerde stompkopgarnaal’ te geven.

Leefgebied gebandeerde stompkopgarnaal

De gebandeerde stompkopgarnaal heeft een voorkeur voor ondiepe slibrijke zeebodems en wordt elders aangetroffen van 5 tot ruim 50 meter diepte. Hier in de Oosterschelde is het dus in zijn karakteristieke leefomgeving aangetroffen. Om zich te beschermen tegen o.a. predatie kan de garnaal zich ingraven in de slibbodem. Dit gedrag is ook bij dit eerste Nederlandse exemplaar waargenomen. Het is een West-Europese soort: het verspreidingsgebied loopt van de Noorse kust langs de Britse eilanden, Belgische Noordzee en de Franse westkust. De soort is ook in de Adriatische en Middellandse Zee aangetroffen.
Bron: Nature Today en Stichting ANEMOON

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.