Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Margrietjes gevonden in Oosterschelde

31 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Zee margriet

© Bron: Learning by action; Stichting Natuurbeelden - Wikimedia Commons

Belgische sportduikers hebben begin deze maand een klein aantal margrietjes aangetroffen in de westelijke Oosterschelde. Het margrietje is een klein soort zeeanemoon die in grote aantallen op wrakken in de Noordzee leeft. Dit is de eerste keer dat het margrietje in de Oosterschelde is gevonden.

Zeemargrietje

Het margrietje (Actinothoe sphyrodeta) is een klein soort zeeanemoon met een doorsnede van een tot twee centimeter. De mondschijf van de anemoon is wit, oranje of geel. De tentakels zijn altijd wit. Om duidelijk te maken dat het niet om de planten met witte bloemblaadjes en gele hartjes gaat, wordt de soort ook wel zeemargrietje genoemd.

Oosterscheldekering

De margrietjes zijn niet de enige soort die massaal wordt aangetroffen in de Noordzee, maar zelden of helemaal niet in de Oosterschelde wordt gezien. Ook bijvoorbeeld de helmkrab, breedpootkrab en vijgspons worden nauwelijks in de Noordzee waargenomen. Waarschijnlijk is de Oosterscheldekering een barrière die door soorten zeedieren niet of moeilijk kunnen passeren.
Bron: Stichting ANEMOON, Nature Today

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.