Vroege Vogels

Dwergjuffer terug in Nederland?

  •    •  
14-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
c34ab3ea-3561-4975-8f21-5f6f1b9244a2.jpg_w_370.jpg

© Dwergjuffer (Bron: Christophe Brochard)

In het oosten van Nederland blijkt vorig jaar een kleine populatie dwergjuffers ( Nehalennia speciosa ) te zijn ontdekt, een uiterst zeldzame libellensoort. Dat meldt Nature Today . De laatste keren dat de dwergjuffer in ons land werd aangetroffen waren in 1912 en 1955. De soort is in heel West-Europa sterk achteruit gegaan door aantasting van natuur en milieu.
Kwetsbaar
Waar de Nederlandse dwergjuffer is gevonden wordt niet bekendgemaakt, omdat het om een kwetsbaar gebied gaat. Komende jaren moet blijken hoe groot de populatie is en of die zich heeft uitgebreid.
Mini-libel
De dwergjuffer doet zijn naam eer aan, want het is met 24 tot 26 millimeter een minuscule soort. Het lichaam is niet alleen kort, maar ook zeer dun en de vleugels zijn naar verhouding kort. Het achterlijf en borststukrug zijn grotendeels metaalglimmend groen. De juffer heeft bleke poten en de pterostigma’s zijn eerst wit en later lichtgrijs.
Het insect leeft in voedselarme moerassen in veengebieden. De dwergjuffer vliegt van midden mei tot eind augustus, met een piek in de periode midden juni tot eind juli (vliegtijd in Midden-Europa). 
Bron: ANP en Nature Today
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.