Duyvendak vindt CO2-beleid van kabinet ongeloofwaardig
• 08-02-2008
• leestijd 1 minuten
'Een lelijke truc' noemt Duyvendak (GroenLinks) de manier waarop milieuminister Cramer volgens hem onder haar toezegging over CO2-uitstoot probeert uit te komen. Vorig jaar beloofde zij dat de 'nationale emissie' in 2011 lager zal zijn dan in 2006. Nu blijkt dat de uitstoot met minimaal 3% stijgt.
De Nederlandse industrie valt onder het Europese emissiehandelssysteem. Als daardoor bijvoorbeeld in Slowakije een vuile fabriek veel schoner wordt gemaakt, kunnen Nederlandse bedrijven daar rechten kopen om in Nederland in een schone fabriek meer te produceren. Cramer: 'Dit is een prachtig en marktconform systeem.' Zij benadrukt dat is afgesproken dat de totale uitstoot op Europese schaal flink zal dalen.
Woordbreuk
Op 7 november 2007 nam minister Cramer een motie over van GroenLinks om de nationale emissie in 2011 lager te doen zijn dan in 2006. Begin februari liet zij echter weten dat in deze kabinetsperiode de uitstoot in Nederland minimaal 3% stijgt. Dat vindt Duyvendak 'woordbreuk'. In een nieuwe motie vraagt hij minister Cramer, haar belofte om de nationale emissie te verlagen gestand te doen.
Lobith
Spies (CDA) en Samsom (PvdA) zijn het eens met minister Cramer. Je moet niet alleen kijken naar 'wat er precies wordt uitgestoten ten westen van Lobith en ten noorden van de Vaalserberg', aldus Samsom. Nederlandse smelterijen zijn relatief schoon. Als je die sluit om de nationale emissie te verlagen, gaan vuilere smelterijen elders in Europa alleen maar meer draaien.
De Kamer stemt 12 februari.