Duyvendak breekt in
• 13-11-2008
• leestijd 2 minuten
VROEGE VOGELS 2
De bekende 17de-eeuwse schilder Ruysdael schilderde graag prachtige molens in typisch Nederlands landschap. Die kon hij makkelijk vinden want in de 17de eeuw stond ons hele land vol met windmolens. Nederland was een windmolenland bij uitstek. Dat is Nederland al lang niet meer.
De meeste energie wordt nu in Nederland nu opgewekt door fossiele brandstoffen. Dan hebben we het over kolen, olie en gas. Deze brandstoffen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. CO2-uitstoot waardoor ons klimaat in rap tempo verandert.
Iedereen kent inmiddels de beelden van afkalvende ijsbergen aan de Noordpool.
En alleen verstokte struisvogelpolitici geloven nog dat dit niets te maken heeft met de CO2-uitstoot en de opwarming van het klimaat. Om de klimaatverandering te stoppen moeten fossiele brandstoffen weer plaats gaan maken voor zonne-energie, waterkracht en wind.
Nederland moet weer een windmolenland worden.
De techniek is beschikbaar.
Maar hoe staat het in Nederland met windenergie?
Slecht.
In Nederland wordt nog geen drie procent van de elektriciteit met windenenergie opgewekt. In een land als Denemarken is dat tien maal zoveel, bijna 20 procent
De Nederlandse regering wil nu 165 windmolens gaan bouwen. Honderdvijfenzestig! Nou, nou… Om op het Deense niveau te komen zouden er 1500 extra nodig zijn.
Waarom bouwt Nederland niet zo’n gigantisch windmolenpark in de Noordzee? Waarom geen zonnepanelen op ieders dak?
Minder CO2-uitstoot in 2020? Technisch kan het. Nederland moet weer een windmolenland worden met zonnepanelen op alle daken. Maar dan moeten we wel keuzes durven maken.
Daarover gaat het ook in december in Polen als daar wordt gesproken over een wereldwijd klimaatakkoord.
En dat is belangrijk, anders gaan alle klimaatambities de mist in.