Van de 350.000 handpompen in Afrika staan nu al 150.000 nutteloos weg te roesten, elke dag gaan er meer pompen kapot dan erbij komen. De eenvoudige pompjes die men gebruikt gaan vele malen per jaar kapot en reparaties worden daarom op den duur onbetaalbaar. Een handpomp in Afrika gaat doorgaans nog geen 3 jaar mee.
FairWater ontwikkelde daarom een innovatieve en duurzame BluePump, uiterst betrouwbaar, praktisch onverwoestbaar en goedkoop te onderhouden met lokale middelen. Inmiddels zijn er al enkele honderden BluePumps in Afrika geplaatst en meer en meer in gebruik bij internationale organisaties zoals Oxfam en het UNDP ''Millennium Villages Project''.
Naast de bedrijfszekerheid, is het unieke en innovatieve dat met de BluePump tot op een diepte van 100m. met de hand water opgepompt kan worden. Vooral in gebieden waar het grondwater dieper zit dan 40 m. zijn er veel problemen met gewone handpompen, maar heeft men geen alternatief als de pomp kapot gaat.
Op het IRC symposium in Den Haag (16 tot 18 november j.l.) over ''Pumps, Pipes and Promises'', waarin de impact, kosten en problemen van waterprojecten in ontwikkelingslanden werden belicht, introduceerde FairWater officieel deze nieuwe Nederlandse waterpomp voor Afrika.
Een boring met handpomp kost ca. euro 15.000, en geeft aan 300 mensen veilig drinkwater; 150.000 kapotte pompen wil zeggen dat 45 miljoen mensen en 10 miljoen kinderen onder de 5 jaar gedupeerd zijn en dat 2 miljard euro niet duurzaam is besteed.
FairWater dringt er daarom op aan, dat donoren en waterprojecten in ontwikkelingslanden meer gaan letten op de duurzaamheid van de investeringen. Dit kan men nu eenvoudig doen door meer betrouwbare handpompen aan te schaffen zoals de FairWater BluePump.