Duurzaam drijven?
• 09-10-2009
• leestijd 2 minuten
Het Kennisproject Bouwen met Water (2002) is onderdeel van het bSIK programma Leven met Water. Het doel van dit project is om een ontwerp te maken voor een intergrale waterwoonwijk in de Haarlemmermeer. Sinds 2008 aan de kennisgroep Bouwen met Water is de Projectgroep Gebiedsuitwerking Westflank (GUW) onder voorzitterschap van Kees van Ruyven gestart met het opzetten van een Mastervisie voor de Westflank van de Haarlemmermeer. De uitgangspunten zijn de volgende:
De ondergrond
In tegenstelling tot de traditionele vorm van bouwen waarin land de ondergrond is vanbouwprojecten is in Bouwen met Water het watersysteem de ondergrond. Dit betekent dateerst het watersysteem op orde moet zijn wil men verder kunnen gaan met de realisatie vanwoon-, natuur- of recreatiegebied.
Veilige polder door het watersysteem
Het watersysteem is niet zomaar de ondergrond van deze vernieuwde duurzame manier vanbouwen. Het watersysteem is het fundament voor een veilige polder. Door fluctuatie toe telaten in het watersysteem is het mogelijk seizoenswater beter af te wikkelen in de polder en tegelijkertijd tegen druk te geven aan de opkomende zoute kwel.
Natuur eerst dan pas bouwen
Om een gezond watersysteem te onderbouwen en kwalitatief hoogwaardige omgeving te realiseren staat natuur voorop in de ontwikkeling. Het duurt ook langer om een boomvolwassen te laten groeien dan een huis te bouwen. Een robuust ecologisch netwerk zalde duurzaamheid van de polder ondersteunen en kans bieden om voor mens en beest een leefbaar gebied te zijn.
Woning is te gast
Bij Bouwen met Water gaat het eerst om het watersysteem dan om de natuurontwikkeling enals noodzakelijk en wenselijk, is het mogelijk om er woningen toe te laten.
Bouwen voor de Polderaar
In tegenstelling tot vele visies over de Haarlemmermeer waarin wordt uitgegaan van destedeling die in de Haarlemmermeer moet komen wonen, gaat Bouwen met Water uit van de Polderaar. Dit is de man / vrouw die woont, werkt en recreëert in de Haarlemmermeer en wil hier blijven. Het woningaanbod voor de polderaar moet diverser worden om hen binnen depolder te houden en toch in goede verbindingen te houden met de werkgebieden als Schiphol,de bollenstreek en Amsterdam.
Droog en nat houden
De kennisgroep Bouwen met Water staat voor duurzaamheid en bewustwording van innovatie. De duurzaamheid heeft vooral betrekking op de kwaliteitszorg voor de langere termijn van het watersysteem en het droog houden van de polder. De bewustwording van innovatie heeft betrekking op de pioniersrol van het project.