Kleine kriebelbeestjes die overal in je huis zitten: spinnen. Voor veel mensen een grote angst, maar dat is helemaal niet nodig: van de honderden spinnensoorten die in Nederland leven, is er geen een gevaarlijk voor mensen.
Spinnen zijn zelfs heel nuttig om in huis te hebben: het zijn échte rovers en ze eten andere kleine beestjes zoals muggen en vliegen op. En aangezien er in elk huis duizenden spinnen zitten, heb je dus eigenlijk een hele schoonmaakploeg in huis. Opgeruimd staat netjes. Tijd dus om iets te doen aan het slechte imago van de spin. Daarom vertellen spinnenkenners Sjef van Overdijk en Andrea Dekkers in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren alles over hun favoriete dier. Ook schuift psycholoog bij Kindt Clinics Maartje Kroese aan om te vertellen hoe je van je spinnenangst af kunt komen. De aflevering is te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Angst voor spinnen
Spinnenexpert Sjef van Overdijk denkt dat de angst voor spinnen, arachnofobie, vooral komt door onwetendheid. ‘Hoe meer mensen weten, hoe beter ze snappen dat spinnen echt niet gevaarlijk zijn.’ Psycholoog Maartje Kroese benoemt dat de angst ook evolutionair bepaald wordt: ‘Je merkt al dat baby’s anders reageren op spinnen dan op andere dieren. Ooit was het misschien wel een terechte angst, toen spinnen nog wél gevaarlijk waren.’ Maar de angst wordt ook aangeleerd: ‘Het wordt in stand gehouden omdat de angst wordt geaccepteerd, vooral bij vrouwen.’
Over spinnen bestaan ook enorm veel broodjeaapverhalen. Je zou bijvoorbeeld gemiddeld acht spinnen per jaar opeten in je slaap. Onzin: spinnen hebben niks te zoeken bij mensen, al helemaal niet als ze slapen.
Spinnentijd
Het najaar wordt vaak spinnentijd genoemd, maar eigenlijk is het het hele jaar spinnentijd. De kans dat je nu een spin ziet is alleen iets groter omdat ze meer opvallen. Spinnen zijn nu volwassen en dus groter. Ook is het buiten koud en gaan ze vaker in huis zitten. Lekker warm.
Door de dauw en regen vallen spinnenwebben in het najaar ook meer. Spinnen zijn echte ingenieurs. In een uur tijd kunnen ze zo'n enorm sterk spinnenweb maken. In het kleverige web blijven allerlei insecten hangen, maar de spin zelf niet: ze rennen zelfs vliegensvlug over het web. Dit komt doordat de spin precies weet op welk deel van het web kleefstof zit en op welk deel niet.
Spinnenkenners Sjef van Overdijk en Andrea Dekkers vertellen verder over spinnen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.