Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden dieren hulp nodig na aardbeving Turkije en Syrië

  •  
03-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
Foto Duizenden kilo's dierenvoeding wordt uitgedeeld ©FOUR PAWS Hristo Vladev

Duizenden kilo's dierenvoeding wordt uitgedeeld

© ©FOUR PAWS Hristo Vladev

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) biedt samen met lokale partners noodhulp aan duizenden dieren in het door de aardbeving getroffen Turkije en Syrië. De organisatie is vooral actief in de regio van Kahramanmaras en de aangrenzende provincies Kilis, Adiyaman en Elbistan. De in noodhulp gespecialiseerde dierenarts van de organisatie is sinds begin maart ter plekke en geeft eerste hulp en medische zorg. Ook wordt er duizenden kilo’s dierenvoeding uitgedeeld.

Honden en katten

Sinds een aantal dagen is een team van de organisatie ter plekke. Het team wordt geleid door dierenarts Amir Khalil, specialist op het gebied van veterinaire hulp in ramp- en crisissituaties. Er wordt nu zorg geboden aan gewonde honden en katten in een opvangcentrum waar ruim 140 geredde dieren zijn ondergebracht. Ook is er 15.000 kilo dierenvoeding en 10.000 kilo veevoer op weg naar Adana.  

Race tegen de klok

“Duizenden mensen en dieren zijn getroffen door deze hartverscheurende ramp. De lokale bevolking rouwt om het verlies van familieleden en vrienden en het aantal dodelijke slachtoffers loopt nog steeds op. We zijn dankbaar voor de humanitaire hulp die al geboden wordt. Voor dieren is het ook een race tegen de klok. Hoe langer een dier onder het puin ligt, hoe kleiner de kans dat het overleeft. Ze zijn afhankelijk van onze hulp. De lokale dierenorganisaties zetten zich onvermoeibaar in en wij ondersteunen ze met de expertise die nodig is.” vertelt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.  

Hulp van samenwerkingspartners

Eén van de lokale samenwerkingspartners is het Turkse HayTap. Vanaf het eerste uur staan zij met man en macht klaar om de dieren te helpen. In samenwerking met de lokale partners houdt het VIER VOETERS-team toezicht op de distributie van dierenvoer aan lokale eigenaren en helpt het met de verzorging en het vervoer van dieren naar lokale opvangcentra en dierenklinieken. Na de eerste noodhulp wordt gekeken welke verdere hulp voor dieren in de regio het hardst nodig is tijdens de voortdurende herstelwerkzaamheden. 

Petra Sleven: “We hebben al bijna 1000 dieren kunnen redden, waaronder een kat die al 18 dagen onder het puin lag en een hulphond die gewond raakte tijdens de reddingsacties. We doen er alles aan om hen en zoveel mogelijk andere dieren in nood te helpen."

Foto Dierenarts Amir Khalil verzorgt kat Leo die 18 dagen onder puin lag©FOUR PAWS Hristo Vladev

Dierenarts Amir Khalil verzorgt kat Leo die 18 dagen onder puin lag

© ©FOUR PAWS Hristo Vladev

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.