Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duiventillen geplaatst in Rotterdam

16 jul 2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
duif_stadsduif_-_heereveen.jpg

© Fotograaf: heerenveen

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft een toezegging gekregen van de Wethouder van Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte dat er voor het einde van het jaar drie duiventillen in Rotterdam worden geplaatst.
Al ruim 13 jaar wordt er in Rotterdam gekeken hoe we kunnen omgaan met de “overlast” die stadsduiven veroorzaken. In 2001 heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar hoe de stadsduivenoverlast het best bestreden kon worden. De beste manier om dit te doen bleek de duiventil. Tussen 2003 en 2005 vond er een pilot met een duiventil plaats op de Mauritsweg. Uit de evaluatie bleek dat de duiventil over het algemeen een groot succes was. Uiteindelijk , ondanks een aangenomen motie, schriftelijke vragen en een rapport, kwamen de duiventillen er niet.
Vergassing
Sindsdien worden er in Rotterdam nog altijd jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 duiven gevangen en vergast. Deze methode van duivenoverlast bestrijden is uiterst dieronvriendelijk en volkomen ineffectief. Een duivenpopulatie past zich namelijk altijd aan aan de beschikbare hoeveelheid voedsel. Als er duiven weggevangen worden, gaan de resterende duiven meer eieren leggen en is de populatie binnen 1 jaar vaak groter dan voor het wegvangen van de duiven. Het gebruik van duiventillen is daarentegen een diervriendelijke en effectieve manier om een duivenpopulatie in toom te houden, zo is gebleken in diverse Duitse steden. In deze steden zijn de duivenpopulaties gehalveerd of op zijn minst gestabiliseerd.
Geen nakomelingen
De duiven krijgen bij de duiventillen dagelijks, gezond voedsel. Hierdoor krijgen ze een binding met deze duiventillen. Ze zullen ervoor kiezen om in de duiventillen te gaan nestelen. De gelegde eieren worden vervangen door namaakeieren en hierdoor zullen er geen nakomelingen komen. Bovendien zullen de duiven hun behoefte voornamelijk doen in de duiventillen waardoor er ook minder overlast zal zijn van duivenpoep. Uiteraard zijn niet alleen duiventillen de oplossing. Er moet ook bewustwording komen bij de Rotterdammers. Rotterdammers moeten niet overal maar voedsel neergooien. Dit trekt niet alleen heel veel plaagdieren aan, maar het voedsel dat mensen eten is over het algemeen ook nog eens ongezond voor dieren.
Nu de Partij voor de Dieren dit jaar voor het eerst in de Rotterdamse raad zit, wordt het tijd dat er eindelijk duiventillen geplaatst worden, aldus Jeroen van der Lee.
Bron: Partij voor de Dieren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar