Duitse autosnelweg gedeeltelijk afgesloten door fijnstof
• 06-12-2005
• leestijd 2 minuten
In de strijd tegen het schadelijke fijnstof hebben Duitse autoriteiten maandag tijdens het spitsuur een oprit van een autosnelweg laten sluiten. Het was de eerste keer in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.
Met een slagboom ging een oprit van de A40 bij Essen rond 07.30 uur enkele uren dicht. De autoriteiten verwachten voortaan regelmatig de weg te moeten sluiten, meldde de regionale omroep WDR.
In de omgeving van de drukke oprit met veel files was de Europese norm voor fijnstof sinds begin dit jaar op 38 dagen overschreden. Toegestaan zijn 35 dagen.
Bron: ANP
Fijnstof is een mengsel van deeltjes van verschillende grootte en verschillende samenstelling. Sommige typen fijn stof zijn schadelijker voor de gezondheid dan andere. De oorsprong van het stof is waarschijnlijk bepalend voor de schadelijkheid. Zo lijkt fijn stof afkomstig van de uitstoot door verkeer schadelijker voor de gezondheid dan bijvoorbeeld stofdeeltjes afkomstig uit de bodem.
De meest schadelijke fijnstofuitstoot is afkomstig uit het wegverkeer. Het gaat dan om roetdeeltjes in uitlaatgassen, stofresten van remschijven en koppelingsplaten en rubberdeeltjes van banden. Met name uitlaatgassen door dieselauto's zijn schadelijk.
Andere bronnen van fijn stof zijn uitlaatgassen van de zeescheepvaart en de binnenvaart, verbrandingsprocessen in de industrie, en houtkachels in woningen.
Fijn stof in de lucht kan leiden tot gezondheidsklachten en zelfs tot voortijdige sterfte. Bij ongeveer 1.700 tot 3.000 sterfgevallen per jaar speelt de relatie tussen voortijdige sterfte en het inademen van fijn stof een rol. Dit blijkt uit epidemiologische studies van het Nederlands Aërosol Programma, waarin RIVM, TNO, ECN en IRAS van de Universiteit van Utrecht samenwerken. Fijn stof draagt bij tot hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis, en astma.