Duits radioactief afval bereikt eindbestemming
• 11-11-2008
• leestijd 1 minuten
Ondanks hevige protesten van betogers heeft het omstreden transport van Duits kernafval dinsdagochtend vroeg zijn eindbestemming in het Noord-Duitse Gorleben bereikt.
Elf vaten met sterk radioactief afval afkomstig uit Duitse kerncentrales arriveerden om 00.17 uur bij de opslag in Gorleben. Honderden agenten hadden het transport met vrachtwagens beveiligd tegen honderden betogers. Een zitblokkade op de weg werd verwijderd door de betogers een voor een weg te dragen.
Het kernafval komt uit een opwekkingsfabriek in het Franse La Hague en was daar vrijdagavond per trein vertrokken naar Dannenberg. Het radioactieve afval is daar maandagochtend overgeladen op vrachtauto's voor de laatste 20 kilometer richting Gorleben.
Enkele honderden demonstranten probeerden maandag die laatste etappe van het omstreden atoomtransport te verhinderen. De politie klaagde over de grote bereidheid van enkele betogers geweld te gebruiken.
Bij de overslagplaats in Dannenberg demonstreerden tussen de zevenhonderd en duizend mensen tegen het transport. In het plaatsje Quickborn blokkeerden veertig tractoren een van de twee straatroutes naar Gorleben. In het plaatsje Grippel versperden twee betonnen piramides de weg.
De trein met het atoomafval kwam in de nacht van zondag op maandag met een vertraging van veertien uur aan in Dannenberg. Dat was het gevolg van acties langs de route door demonstranten. Media spreken over het grootste Duitse protest tegen atoomtransporten sinds 2001.
Oude brandstofstaven uit Duitse kerncentrales worden in Frankrijk ontmanteld en deels hergebruikt. Duitsland is contractueel verplicht het resterende radioactief afval terug te nemen. De transporten zorgen al jaren voor commotie.
Bron: ANP