In het Bodenmeer, dat grenst aan Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, hebben duikers in moeilijk toegankelijke grotten een nieuwe vissoort ontdekt. Het gaat om een blinde grotvis. Het diertje is acht centimeter groot, zalmroze van kleur en helemaal blind. De ontdekking is bijzonder, omdat het de eerste blindegrotvissoort in Europa is. Lange tijd werd aangenomen dat deze diersoort alleen in warme streken voorkomt.
Onderaards stelsel
De vissen leven in uiterst nauwe gangen in de bodem van het Bodenmeer. Slechts dertig duikers hebben zich in dit stelsel gewaagd. Tot dusver zijn er daarom nog maar vijf levende blinde grotvissen gevangen. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de hoofdpopulatie zich ergens diep in het onderaardse stelsel ophoudt.
Snelle evolutie
Genetische studies naar de vis gecombineerd met kennis over de geologische geschiedenis van de regio waar de vis gevonden is suggereren dat de blinde grotvis pas recentelijk is geëvolueerd. Het grottenstelsel is in de laatste 20.000 jaar ontstaan. Toch is de vis helemaal aangepast aan zijn omgeving, zo hebben de vissen kleinere ogen en is de kleur van de vis bijna helemaal verdwenen. Ze hebben grotere neusgaten dan de vissen die dichter bij het wateroppervlek leven. Dat de vis zich heeft aangepast in 'slechts' enkele duizenden jaren is bijzonder.