Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drukte bij dassenburcht | Zelf Geschoten

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1417 keer bekeken
  •  

Het is een drukte van jewelste bij deze dassenburcht! Op de wildcamera van Casper van Leusden komen er ’s nachts veel bezoekers voorbij. En dat zijn niet alleen dassen. Ook een vos, haas en steenuil komen langs op beeld. Casper vermoedt dat een kleine familie dassen de burcht nu bewoont. Gefilmd in Lunteren.

Vos en das in dezelfde burcht

Wist je dat het niet ongewoon is als een das en vos in dezelfde burcht zitten? Vooral in de lente maakt de vos weleens gebruikt van de holen. Maar vrienden zijn het niet. Waarschijnlijk is de das ook niet blij met alle resten en uitwerpselen die de vos laat slingeren.

Meerdere generaties

Dassenburchten gaan soms generaties lang mee en worden continu uitgebreid. Sommige burchten zijn zelfs al enkele honderden jaren in gebruik. Ze worden over het algemeen gegraven in struiken, heggen en houtwallen. De gangen zijn gemiddeld zo'n tien tot twintig meter lang. 

dassen_59365f9aefcaa_medium

Familie dassen

© irmos

Buiten de burcht liggen vaste latrines: ondiepe, onbedekte putten waar de uitwerpselen worden achtergelaten. Deze latrines liggen meestal aan de territoriumgrenzen en markeren zo het territorium.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.