Druivengen maakt tomaat gezonder
• 07-02-2007
• leestijd 1 minuten
Genen uit onder andere druiven en alfalfa zorgen ervoor dat in tomaten meer gezondheidsbevorderende stoffen ontstaan. Met deze genetische modificatie zouden op termijn allerlei fruit- en groentesoorten nog veel gezonder kunnen worden dan ze al zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek waarop plantkundige Elio Schijlen donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Uit een voedingstest met gemodificeerde tomaten op muizen is gebleken dat de vruchten een versterkt positief effect hadden op het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Tomaten bevatten net als onder meer appels, spruitjes, rode wijn en peulvruchten veel flavonoïden. Van deze stof is een gunstig effect op de gezondheid bekend, maar er zijn al meer dan 6000 verschillende soorten gevonden. Er lopen tal van onderzoeken naar bijvoorbeeld het effect op diverse kankersoorten, huidveroudering, afslankeffecten en hart- en vaataandoeningen.
Schijlen heeft bewezen dat het mogelijk is tomaten nieuwe flavonoïden te laten aanmaken door genen uit andere gewassen toe te voegen. Ook is hij er in geslaagd de hoeveelheid flavonoïden in tomaten te laten toenemen door bepaalde eiwitten toe te voegen.
Een woordvoerder van de Wageningen Universiteit, waar Schijlen zijn onderzoeken deed, verwacht niet dat er snel gezondere fruit- en groentesoorten in de winkel zullen liggen. Daarvoor is het onderzoek nog te experimenteel. Maar dat de genetisch gemodificeerde producten op termijn de gewone, en minder gezonde soorten verdringen, lijkt wel zeker.
Bron: ANP