Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Druiven, maar dan wel biologisch

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Ze zijn de enige biologische kwekers van tafeldruiven in Nederland. Arnold en Hilde Jansen van druivenkwekerij "Nieuw Tuinzight" in Den Hoorn zijn op dit moment druk met de oogst van hun Westlandse Frankenthalers en Muscaat van Alexandrië. Niks gif, ècht biologisch. Maar dat betekent dan weer wel elke avond met de hand de kevertjes uit de kas verwijderen.
Arnold en Hilde Jansen stammen allebei uit een geslacht van druiventuinders waar de druif sinds 1885 centraal staat. Eind jaren '70 werd het oorspronkelijke bedrijf te Honserlersdijk noodgedwongen gesloopt en zijn ze uitgeweken naar een mooie plek in de polder van de Woudtse Droogmakerij aan het water de Zweth in Den Hoorn.
Nieuwe kassen werden gebouwd waarin paprika en sla de hoofdteelt vormden. Een druivenserre van het ouderlijk bedrijf is weer opgebouwd. De druiventeelt werd nog slechts op beperkte schaal uitgeoefend. In 2003 zijn ze serieus met de druiventeelt begonnen en hebben Druivenkwekerij 'Nieuw Tuinzight' nieuw leven ingeblazen. De druiven waren er al, evenals de naam 'Nieuw Tuinzight'! Alleen zijn ze op grotere schaal druiven gaan kweken.
In 3000 m2 kas zijn 14 druivenkassen gerealiseerd waarin in totaal 1500 druivenbomen zijn geplant. In 2004 zijn de eerste druiven geoogst. De oogst is gedurende de maanden augustus, september, oktober en november.
Vele bekende Westlandse rassen worden er gekweekt, zoals de Blauwe en Witte Frankenthaler, de Black Alicante en de Muscaat van Alexandrië. Daarnaast worden verschillende Belgische rassen gekweekt waaronder Leopold III, Baydor en Emile Royal.
De druiven worden biologisch naar Skal-normen en volgens Westlandse traditie gekweekt. In maart worden de knoppen van de bomen dikker en langzaam komt het mooie, voorjaarsgroene druivenblad te voorschijn. Zit de groei er eenmaal in dan gaat het hard.
Het groen wordt uitgedund, de trosjes gaan groeien. In mei kunnen de eerste trosjes gekrent worden. Eigenlijk begint nu de drukste tijd van het jaar.
De druiven gaan groeien en kleuren. Een prachtig gezicht. Afhankelijk van het weer en de soort zijn de eerste druiven begin augustus rijp en kan het oogsten aanvangen. Gedurende de komende drie maanden rijpen de druiven verder en wordt er volop geoogst.
In de herfst wanneer alle druiven eraf zijn, verkleurt het blad en valt af. De bomen gaan in rust. In december wordt met snoeien begonnen zodat in het voorjaar weer fris van start kan worden gegaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor