De Raad van State heeft wadvaarders vorige week erkend als belanghebbenden. Zij willen namelijk dat de Boschplaat op Terschelling ook in het broedseizoen toegankelijk is.
Voorzitter van de wadvaarder Maarten Snel vindt het prachtig om op het wad droog te vallen. Met z'n bootje loopt hij vast en twee uur later is er overal land en kan hij schelpen gaan zoeken.
De vereniging van 1200 booteigenaars vindt dat pleziervaart op het wad verder gaat dan alleen varen. Droogvallen hoort erbij. De Raad van State heeft dat deze week erkend. Minister Veerman had eerder de bezwaren van de Wadvaarders aan de kant geschoven maar nu moet hij die inhoudelijk toch behandelen. Omdat Staatsbosbeheer tegen argumenten heeft is het daarmee niet gezegd dat de Boschplaat weer toegankelijk wordt in het broedseizoen.
De Boschplaat is in het voorjaar een belangrijk voedselgebied voor ganzen, daarna is het de broed- en rustplek voor sterns, visdieven, plevieren en lepelaars. Volgens Freek Zwart van Staatsbosbeheer hebben een paar bezoekjes per dag enorme invloed op het gebied. Vorig jaar deed zijn organisatie onderzoek op de Koffieboonenplaat, een favoriete droogvalplek voor zeilers, halverwege de havens van West-Terschelling en Ameland. Droogvallen zelf blijkt geen probleem, maar een wandeling van twee uur betekent dat voedselzoekende vogels over een oppervlakte van 45 hectare wegvliegen. Loslopende honden zorgen voor nog meer onrust. Vorig jaar heeft Staatsbobeheer de oostpunt van de Boschplaat tijdens het broedseizoen voor het eerst afgesloten. Er streken 1435 paartjes grote sterns neer, 1300 meer dan in 2004.
Maarten Snel is niet tegen het afsluiten van belangrijke broedgebieden. Maar nu gaat het om een aaneengesloten gebied. Hij pleit voor een corridor naar de vogelkijkhut. Daar kan Staatsbosbeheer dan meteen wat aan natuureducatie doen.
Volgens Freek Zwart is die vogelhut nu ook toegankelijk, alleen loopt het pad niet dwars over de Boschplaat en door het broedgebied. Bovendien is het broedseizoen al afgelopen voordat het hoogseizoen begint. Dan kunnen de wadvaarders er gewoon weer in. De bordjes ’verboden toegang’ worden nu al aan het weggehaald.