Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Droogte in Amazonegebied nijpend

  •  
20-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_141432.jpg
De aanhoudende droogte in het Amazonegebied in het Braziliaans tropisch regenwoud wordt steeds nijpender. De Braziliaanse regering heeft in zestig getroffen gemeenten in het tropisch regenwoud de noodtoestand afgekondigd en het leger ingezet om voedsel, medicijnen en water uit te delen.
Volgens de milieuorganisatie WWF is het de ernstigste droogteperiode in ruim veertig jaar. Veel meren en zijarmen van de Amazone, de op een na langste rivier in de wereld, zijn drooggevallen. Miljoenen vissen zijn gestorven.
Het waterpeil in de 6480 kilometer lange Amazone is dramatisch gezakt, waardoor schepen de steden en dorpen aan de rivier niet meer kunnen bereiken.Hierdoor zijn tienduizenden mensen verstoken van voedsel en medicijnen.
Het leger levert behalve voedsel en medicijnen ook waterzuiveringstabletten om verspreiding van ziektes onder de bevolking te voorkomen. Omdat waterbronnen zijn opgedroogd, zijn mensen aangewezen op het water van de Amazone. Dat is ernstig verontreinigd door de rottende vissen die erin drijven. ,,Drinkwater, oerwoud, dier- en plantensoorten en bewoners worden zwaar getroffen door de droogte'', aldus een woordvoerder van WWF in de stad Rio Branco.
De extreme droogte wordt volgens de organisatie veroorzaakt door de hoge temperaturen van het water in de Atlantische Oceaan, waardoor vermoedelijk ook de orkanen Wilma en Katrina zijn ontstaan. Door de hoge temperaturen van het oceaanwater nabij Afrika worden bovendien de luchtstromen mogelijk veranderd, waardoor het Braziliaanse tropisch regenwoud te maken heeft met droge winden. ,,Zonder water in de grond wordt het bos een kruitvat'', aldus de zegsman.
De milieuorganisatie Greenpeace stelt naast opwarming van de aarde ook de ongebreidelde houtkap verantwoordelijk, waardoor het tropisch regenwoud in snel tempo verdwijnt. Bovendien zouden volgens Greenpeace ook opzettelijk aangestoken bosbranden de vorming van regenwolken verhinderen. Het WWF is ook bang voor bosbranden.
Hoewel de Braziliaanse regering een deel van het Amazonegebied als beschermd gebied heeft aangemerkt, denkt WWF dat nog veel meer gedaan moet worden om 's werelds belangrijkste regenwoud te behouden. Recente satellietbeelden laten zien dat de ontbossing in het gebied in augustus 2003 tot augustus 2004 sterk is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de overheid zal in 2020 het tropisch regenwoud in de regio met een kwart zijn afgenomen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor