Droogte en bosbranden in regenwoud door orkanen
• 05-10-2005
• leestijd 1 minuten
Grote delen van het regenwoud nabij de Amazone kampen met de ergste droogte in mensenheugenis. Volgens deskundigen is dit een indirect gevolg van het zware orkaanseizoen in Noord- en Midden-Amerika.
Vooral in de Rio Solimoes en de Rio Madeira, twee belangrijke zijtakken van de Amazone, is de waterstand laag. Daardoor zijn veel plaatsen afgesneden van de bewoonde wereld, aangezien ze alleen maar langs de rivieren bereikbaar zijn.
Volgens Ricardo Dellarosa van de Amazon Protection Organisation (Sipam) in Manaus is er geen regen, doordat de lucht daalt en er zich geen wolken kunnen vormen. De dalende lucht is het gevolg van de sterk stijgende lucht boven de Atlantische Oceaan, die veel stormen en orkanen veroorzaakt. "What goes up must come down."
Gilvan Sampaio van het National Institute of Space Research wijst nog een tweede factor aan: koufronten die normaliter uit het zuiden van Brazilië komen, laten het dit jaar afweten. Die koersen nu direct naar de oceaan en niet in noordelijke richting, naar het Amazone-gebied.
Twee weken heeft de droogte in het Boliviaanse deel van het Amazone-gebied al geleid tot enorme bosbranden. Daarbij is 150.000 hectare bos in vlammen opgegaan. In de steden Riberalta en Santa Cruz zorgde de rook voor grote problemen. Het vliegveld van Riberalta was tijdelijk gesloten.
Bron: Natuurtotaal