Droogte Amazone zorgt voor extra uitstoot
• 04-02-2011
• leestijd 1 minuten
Het Amazoneregenwoud had in 2010 te lijden onder extreme droogte, waardoor veel bomen verloren gingen. Britse en Braziliaanse wetenschappers rekenden uit dat de bomensterfte meer invloed op de opwarming van de aarde heeft dan de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen door de Verenigde Staten.
Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science.
De wetenschappers schatten dat het Amazonewoud door de droogte van 2010 in zowel 2010 en 2011 niet zijn gebruikelijke 1,5 miljard ton koolstofdioxide uit de atmosfeer op kan nemen. Dode en stervende bomen stoten de komende jaren juist 5 miljard ton van het broeikasgas uit. Een verschil van in totaal 8 miljard ton. Ter vergelijking: de jaarlijkse uitstoot van de Verenigde Staten door de verbranding van fossiele brandstoffen was in 2009 5,4 miljard ton.
De droogte van 2010 kwam als een verrassing. Een vergelijkbare extreem droge periode in 2005 werd gezien als een verschijnsel dat maar een keer per eeuw voorkomt. De wetenschappers vrezen dat de Amazone zijn functie van 'afvoerputje' voor broeikasgas verliest als de droogtes aanhouden.
Bomen en andere vegetatie in bossen wereldwijd nemen koolstofdioxide op als ze groeien. Maar als bomen en planten afsterven en rotten, stoten ze de gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde juist uit.
Bron ANP