Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Drooggevallen natuur blijkt vuilnisbelt

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bob_Luijks_afval_Grensmaas

© foto: Henny Radstaak

Nu door de droogte de waterstand van de Maas extra laag is, blijkt het stuk drooggevallen Grensmaas tussen Itteren en Borgharen één grote vuilnisbelt te zijn. Natuurfotograaf Bob Luijks ontdekte de puinhoop en heeft zelf al wat grote stukken afval de oever op gesleept.
Maar er is geen beginnen aan. Over het hele gebied verspreid vind je niet alleen zwerfvuil, maar ook auto- en tractorbanden, vloerbedekking, golfplaten, tuinmeubilair en zelfs de achterkant van een polyester boot. Wie ruimt het op?

Kans om op te ruimen

De droogte zorgt voor allerlei problemen, maar dit is weer een probleem van hele andere orde. De komende tijd zal het nog droog en warm blijven dus zal de waterstand blijven dalen. Hierdoor zal nog meer afval tevoorschijn komen. Dit zou hèt moment kunnen zijn om de oevers eens goed op te ruimen en niet te wachten totdat het water weer stijgt en het afval onbereikbaar maakt.

Reactie Rijkswaterstaat regio Zuid-Nederland

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat regio Zuid- Nederland zegt “zich niet te herkennen in het beeld van een vuilnisbelt” en vraagt zich af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het opruimen van het afval. Verder zegt Rijkswaterstaat “geen geld te hebben voor het opruimen van een winkelwagen of een restant van een boot”. Wel komt er komende week een inspectieronde om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen wegsijpelen.
Update: Rijkswaterstaat zegt dat de rommel binnenkort wordt opgeruimd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar