Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drooggevallen natuur blijkt vuilnisbelt

  •  
13-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Bob_Luijks_afval_Grensmaas

© foto: Henny Radstaak

Nu door de droogte de waterstand van de Maas extra laag is, blijkt het stuk drooggevallen Grensmaas tussen Itteren en Borgharen één grote vuilnisbelt te zijn. Natuurfotograaf Bob Luijks ontdekte de puinhoop en heeft zelf al wat grote stukken afval de oever op gesleept.
Maar er is geen beginnen aan. Over het hele gebied verspreid vind je niet alleen zwerfvuil, maar ook auto- en tractorbanden, vloerbedekking, golfplaten, tuinmeubilair en zelfs de achterkant van een polyester boot. Wie ruimt het op?

Kans om op te ruimen

De droogte zorgt voor allerlei problemen, maar dit is weer een probleem van hele andere orde. De komende tijd zal het nog droog en warm blijven dus zal de waterstand blijven dalen. Hierdoor zal nog meer afval tevoorschijn komen. Dit zou hèt moment kunnen zijn om de oevers eens goed op te ruimen en niet te wachten totdat het water weer stijgt en het afval onbereikbaar maakt.

Reactie Rijkswaterstaat regio Zuid-Nederland

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat regio Zuid- Nederland zegt “zich niet te herkennen in het beeld van een vuilnisbelt” en vraagt zich af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het opruimen van het afval. Verder zegt Rijkswaterstaat “geen geld te hebben voor het opruimen van een winkelwagen of een restant van een boot”. Wel komt er komende week een inspectieronde om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen wegsijpelen.
Update: Rijkswaterstaat zegt dat de rommel binnenkort wordt opgeruimd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

bomendromer
bomendromer16 jul. 2018 - 14:40

Misschien maar goed dat dit eens zichtbaar wordt.Ik als prullenprikster zie de ergste dingen, maar niet onder water natuurlijk. Er wordt hier aan de randen van het bos gedumpt in plastic zakken. Je begrijpt niet dat dat niet in een gewone vuilniszak kan en aangeboden aan de gem. reiniging. Te duur, die zakken??Ons land begint meer en meer op een ontwikkelingsland te lijken, al gebeuren deze dingen hier door overvloed. De straten die ik beloop zijn een half uur nadat ik geruimd heb alweer vol van troep. Ik hou er de moed maar in, maar ik kan wel huilen om Moeder Aarde.

Marian Claasen
Marian Claasen13 jul. 2018 - 14:27

De mens was hier, in al zijn glorie ☹️

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.