Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Drinkwater raakt op!'

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
douchekop_06.jpg
Het Nederlandse oppervlaktewater kan in de toekomst van tijd tot tijd zo vervuild raken, dat het soms niet geschikt is om er drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijven moeten daarom overwegen een voorraad op te slaan voor moeilijke periodes. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Slechte waterkwaliteit
De kwaliteit van het oppervlaktewater kan al voor 2050 zodanig zijn verslechterd, dat het ongeschikt is daarvan drinkwater te bereiden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en het watertechnologisch instituut Deltares. De onderzoekers keken naar 11 zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat drinkwater komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.
Worst case scenario
De onderzoekers bekeken de gevolgen van de 'worst case' klimaatscenario's van het KNMI, die aangeven dat extreem lange droge perioden kunnen optreden. Een van de conclusies is dat er te veel bestrijdingsmiddelen in het water kunnen voorkomen in een droog jaar in combinatie met snelle klimaatverandering. Dit zou betekenen dat tienduizenden gezinnen in ons land in de toekomst maanden zonder drinkwater zouden zitten als nu geen maatregelen worden getroffen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.