Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drinkwater onder druk door lage waterstand Maas

  •  
24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
blauw-uurtje-aan-de-maas_624c4749c7b14_medium

Net voor zonsopkomst bij de Maas in Cuijk

© Nelly van Leur

De Maas is de bron van het drinkwater voor ruim zeven miljoen mensen in Nederland en België. Door klimaatverandering is de kans groot dat er vaker periodes zullen zijn dat er minder water door de Maas stroomt. Dat kan een risico vormen voor de drinkwatervoorziening, alsdus RIWA-Maas, belangenbehartiger van drinkwaterbedrijven.

Toekomstbeeld

Jaarlijks wordt er 500 miljard liter water uit de Maas onttrokken voor drinkwatervoorziening. RIWA-Maas heeft kennisinstituut Deltares onderzoek laten doen naar de verwachte toekomstige beschikbaarheid van Maaswater. Aanleiding is de lage waterafvoer van de Maas in de afgelopen jaren en zorgen over het effect van klimaatverandering.

In vrijwel alle onderzochte klimaatscenario’s en voor alle onderzochte locaties aan de Maas kwamen voor de zomerperiode langere perioden van lage afvoeren uit het onderzoek. "De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend", zegt Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas. "We moeten meer en meer rekening gaan houden met het feit dat klimaatverandering een blijvende negatieve impact gaat hebben op zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van ons drinkwater."

Extra kwetsbaar

Bij laagwater is de rivier extra kwetsbaar voor incidenten of (industriële) lozingen, omdat verontreinigingen minder worden verdund en ook nauwelijks worden afgevoerd, geeft RIWA-Maas aan. Dit kan ertoe leiden dat drinkwaterbedrijven in de toekomst vaker een tijdelijke stop moeten zetten op de inname van Maaswater. "Bij een langdurige onderbreking van de waterinname kan de drinkwatervoorziening van zeven miljoen mensen in gevaar komen", aldus Van der Ploeg.

Actie

De afgelopen zomers was er een langdurig lagere waterafvoer te zien. “Daarom is het rapport wat ons betreft aanleiding om in actie te komen”, stelt Van der Ploeg. “We moeten in gesprek gaan met overheden, waterbeheerders, onderzoeksinstellingen en watergebruikers op nationaal en internationaal niveau om samen tot betere en hardere afspraken te komen over het beheer van de Maas en de zijrivieren. En om gezamenlijk maatregelen te nemen om de verontreiniging door bijvoorbeeld industriële lozingen terug te dringen."

Bron: ANP

Meer over:

drinkwater, maas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.