Driekwart runderen Oostvaardersplassen dood
• 28-07-2010
• leestijd 2 minuten
Driekwart van de heckrunderen in natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland is afgelopen winter omgekomen door honger, kou of afschot. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de gebied, meldde kortgeleden nog aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw dat slechts een kwart van de runderen de strenge winter niet had overleefd.
Dat schrijft de stichting Welzijn Grote Grazers in een boze brief aan de minister. De stichting, die vindt dat er in Nederland geen plek is voor het ongemoeid laten zwerven van hoefdieren, beschuldigt Staatsbosbeheer van wrede dierenmishandeling in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.
De stichting baseert zich op eigen tellingen, zowel op de grond als vanuit de lucht. Volgens hen zijn er 312 dieren gestorven in plaats van de 140 die Verburg aan de Kamer heeft gemeld. Ook zijn er 297 paarden en 672 edelherten omgekomen, maar die cijfers komen vrijwel overeen met de tellingen van Staatsbosbeheer.
De Tweede Kamer dwong Staatsbosbeheer in maart om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te gaan voeren. Volgens de beheerder bleek toen dat de beesten geen honger hadden en nauwelijks gebruikmaakten van het extra voer, zo heeft Verburg de Kamer laten weten. Maar de stichting zegt dat er maar eenmaal op negen plekken in het gebied balen kuilvoer zijn neergelegd. ,,Een speld in een hooiberg'', aldus de stichting. Ook zijn de balen niet losgemaakt. ,,Dat is te vergelijken met iemand een bevroren biefstuk zonder bestek geven.''
De stichting stelt verder dat de hele biotoop in de Oostvaardersplassen ten onder dreigt te gaan aan overpopulatie en overbegrazing. Zo zouden de uitwerpselen van de duizenden vogels het water zodanig hebben vervuild dat de hoefdieren er niet meer van willen drinken. Ongeveer driekwart van de bomen is dood en er groeien veel te veel brandnetels en distels. ,,Het hele project is meedogenloos en onacceptabel. De Kamer moet het experiment definitief afkeuren.''
Verburg heeft deze maand besloten een commissie onderzoek te laten doen naar het beheersexperiment in Flevoland. De commissie moet voor 1 november advies uitbrengen.
Bron: ANP