Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drenthe gaat niet handhaven bij boeren zonder natuurvergunning

  •  
22-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
achterhoek

Achterhoekse boerderij

© Fotograaf Zwarteraaf

Drenthe gaat niet handhaven bij boeren die nog geen natuurvergunning hebben. Milieuorganisaties MOB en Vereniging Leefmilieu hadden Drenthe gevraagd om op te treden tegen de bedrijven.

PAS-melders

De provincie vindt dat de boeren buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen. Het gaat om zogenoemde PAS-melders, boerenbedrijven die sinds 2019 een aparte vergunning nodig hebben voor de stikstofuitstoot die ze veroorzaken. Voor 2019 was een melding van de uitstoot voldoende. De boeren kunnen vaak geen natuurvergunning krijgen en daardoor is de stikstof die ze uitstoten illegaal.

Niet de enige

Drenthe is de tweede provincie die weigert op te treden tegen de PAS-melders. Eerder deed Overijssel dat, maar MOB en de Vereniging Leefmilieu stapten naar de rechter, die beide organisaties gelijk gaf. Overijssel moet de bedrijven zonder vergunning nu fikse dwangsommen opleggen. De provincie probeert nog om zoveel extra stikstofruimte in Overijssel te vinden dat de PAS-melders toch een vergunning kunnen krijgen.

Hulp landelijke politiek

Ook de landelijke politiek wil de PAS-melders wel helpen, maar er kleven veel juridische obstakels aan. Opschorten van de handhaving kan niet, volgens de landsadvocaat. In individuele gevallen is wel maatwerk mogelijk, maar het mag niet lijken op staatssteun.

Vijftig overtreders

In Drenthe zou de provincie volgens de milieuorganisaties moeten optreden tegen vijftig overtreders. Voor de eerste acht bedrijven hebben Gedeputeerde Staten nu besloten dat ze niet gaan handhaven. MOB en Leefmilieu zullen daar juridische procedures tegen aanspannen. Beide organisaties hebben ook in Friesland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg gevraagd om handhaving.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.