Dorien van der Steen: Een verantwoorde levenswijze
• 06-06-2008
• leestijd 2 minuten
Briefje bij de deur van Michelle’s klas: i.v.m. vieze, beschimmelde bakjes is er vanaf vandaag GEEN fruitmand meer. Als ik Michelle ’s middags ophaal van school, vertelt ze dat ze voortaan het fruit in hun eigen lade moeten leggen. Prima vind ik dat. Hopelijk komen alle bakjes dan voortaan ook mee terug naar huis. Als de kinderen het in hun eigen lade moeten bewaren, is het duidelijk welk bakje van welk kind is. Maar als ik de volgende dag Michelle ophaal, gaat het verhaal nog verder. Je had een bakje meegegeven, mam en dat is niet meer de bedoeling, vertelt ze. Bakjes zijn verboden. Hoezo, vraag ik, op het briefje staat alleen dat er geen fruitmand meer is. Kan ik dan alleen nog maar ongeschilde appels en bananen meegeven? Hoe kan ik dan bijvoorbeeld aardbeien meegeven? Of druifjes? Tja, dat moet toch in een bakje, zie ik Michelle denken, maar bakjes mogen niet. Ondertussen heb ik al wel een idee wat de juf wil.
Ik heb al eens met de juf gepraat over de fruitbakjes. Omdat Michelle nogal eens een bakje spoorloos kwijtraakt, vroeg ik haar hulp. Juf vond echter dat ik maar plastic zakjes mee moest geven. Dan had de juf toch echt een verkeerde aan mij. Op mijn vijftiende keek ik al op de bussen haarlak of ze wel ozonvriendelijk waren en in 20 jaar tijd heb ik slechts een handjevol plastic zakken meegenomen uit winkels. En nu geeft juf de raad plastic zakjes te gebruiken? Meteen vroeg ik mij af wat ze de kinderen uit haar klas leert over het milieu.
Michelle kwam niet tot een oplossing. Ik was al blij dat zij nog niet eens dacht aan plastic zakjes om de aardbeien in mee te nemen. Alleen maar ongeschilde appels en bananen vond ze ook geen oplossing. Mama’s oplossing werd na wat gesputter geaccepteerd. Ik blijf gewoon bakjes meegeven en als juf er een probleem mee heeft, moet ze mama maar aanspreken. Als eigenwijze vrouw die achter haar principes staat, zal ik haar dan vertellen dat ze anno 2008 toch beter zou moeten weten. Plastic zakjes zijn schadelijk voor het milieu. Ik als moeder bepaal wat voor fruit mijn kind meekrijgt en in welke verpakking. We moeten de kinderen toch leren voor het milieu te zorgen. Naast rekenen, schrijven en geschiedenis mag de juf zich ook wel met een verantwoorde levenswijze bezighouden.