Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dordrecht werkt nog niet mee aan natuurplan Biesbosch door PFAS

  •  
22-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1526 keer bekeken
  •  
biesbosch_HannovdHerik

© De Brabantse Biesbosch stroomt vol bij hoge waterstand - fotograaf HannovdHerik

De gemeente Dordrecht wil nog niet meewerken aan het plan om de Hel- en Zuilespolder in de Biesbosch om te vormen tot een waterrijk natuurgebied. Eerst moet Rijkswaterstaat aantonen wat de gevolgen van dit plan zijn voor de gezondheid van mens en dier, omdat in het gebied ook schadelijke PFAS zijn aangetroffen. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de Dordtse gemeenteraad.

Nieuwe natuur ontwikkelen

Rijkswaterstaat wil in het gebied van de rivier de Beneden Merwede ruim 60 hectare nieuwe natuur ontwikkelen en vindt de Hel- en Zuilespolder daarvoor het meest geschikt. Door rivierwater in de polder te laten stromen, moet hier een getijdengebied met kreken en een stroomgeul ontstaan.

PFAS-vervuiling

De gemeente Dordrecht had eerder laten weten te willen meewerken aan het plan als aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan, zoals een oproep voor voldoende wandelpaden en het behoud van recreatiemogelijkheden. Rijkswaterstaat heeft al toegezegd te willen voldoen aan een aantal maatregelen.

Toch vindt Dordrecht het nog te vroeg om mee te werken aan de wijziging van de bestemming van het gebied, omdat uit onderzoek naar voren is gekomen dat de grond in de polder met PFAS is vervuild. De gemeente wil dat Rijkswaterstaat eerst onderzoekt wat de gevolgen van de vervuiling zijn. Bekend is dat in ieder geval chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht voor PFAS-schade in de omgeving heeft gezorgd.

Chemische stoffen

PFAS zijn chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn. Ze worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en effecten op de vruchtbaarheid. Uit recent onderzoek van het RIVM is naar voren gekomen dat een groot deel van de Nederlandse bevolking door voeding en drinkwater al te veel PFAS binnenkrijgt.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.