Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Door neerslagtekort stijgt de kans op natuurbranden

  •  
01-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
bosbrand_pixabay

© Bosbrand - bron Pixabay

Ondanks dat de lente een stuk natter dan gebruikelijk is verlopen, begint de zomer met een normaal neerslagtekort. Momenteel is het neerslagtekort, dat wordt gemeten van 1 april tot en met 30 september, zo'n 60 millimeter. De komende tijd blijft het volgens Weeronline droog en daarmee stijgt ook het risico op natuurbranden.

Grote lokale verschillen

Nederland heeft al een tijdje te maken met droog en zonnig weer, maar in het eerste deel van mei kwam het nog geregeld tot buien. Die buien vielen wel lokaal. Daardoor zijn de verschillen in neerslag van afgelopen maand behoorlijk groot. Op sommige plaatsen viel ruim 80 millimeter neerslag, terwijl op andere plaatsen maar 30 millimeter is gevallen.

Volgens Weeronline zal het neerslagtekort door het aanhoudende droge weer de komende week oplopen richting 100 millimeter. Daarmee is het neerslagtekort van dit jaar te vergelijken met het neerslagtekort van 2018. Daar hadden toen onder meer boeren en de scheepvaart last van, omdat het water bijvoorbeeld laag stond en binnenvaartschepen minder goederen konden vervoeren.

Toenemende droogte

Door de toenemende droogte stijgt ook het risico op natuurbranden. In een groot deel van Nederland geldt momenteel fase 2: een verhoogd risico op natuurbranden. Weeronline verwacht nog nauwelijks regen tot ver in de volgende week. In de gebieden waar nu al een verhoogd risico geldt, zal de kans op bosbranden alleen maar verder toenemen.

In de tweede helft van juni krijgt Nederland naar verwachting wat vaker te maken met buien. Dat de buienkans toeneemt, wil echter niet zeggen dat veel neerslag wordt verwacht. De buien kunnen bovendien ook zeer lokaal vallen, waardoor de kans op bosbranden per regio sterk kan verschillen.

Wereldwijde bosbranden

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.  In Spanje begint het bosbrandenseizoen steeds  vroeger. Het dodental door mogelijk aangestoken bosbranden in de Russische Oeral-regio is gestegen tot 21. Ondertussen is in de Canadese provincie Nova Scotia  de hulp ingeroepen van het Canadese leger en van de Verenigde Staten bij het bestrijden van grote bosbranden. 

Bron: ANP

Meer over:

bosbrand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.