Het Dolfinarium in Harderwijk krijgt veel vragen over het welzijn van de bultrug die maandagmiddag voor de kust van Zeeland zwom. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.
Opvarenden op het schip Frans Naerebout van Rijkswaterstaat zagen de walvis in de Noordzee zwemmen. Dat was tussen Westkapelle en het werkeiland Neeltje Jans. Volgens Rijkswaterstaat is het water daar ondiep. Het kan voor de naar schatting 6 meter lange bultrug moeilijk zijn om van de kust weg te zwemmen.
Het Dolfinarium biedt zo nodig hulp en kennis aan om het dier terug te leiden naar diepere wateren, maar heeft op dit moment geen reden aan te nemen dat het zeezoogdier in problemen verkeert. De woordvoerder wijst erop dat de afgelopen jaren meerdere bultruggen voor de kust hebben gezwommen. Die zijn niet gestrand en daarom denken de experts van het Dolfinarium niet dat deze bultrug in acute problemen verkeert. Zij houden de situatie in de gaten via strandingsnetwerken.
Volgens Stichting De Noordzee is het waarschijnlijk dezelfde bultrug die midden december al voor de Franse kust rondzwom. De natuurbeschermingsorganisatie laat weten dat aanvaringen met schepen het grootste gevaar vormen voor walvissen. Het gebied waar de bultrug zwemt, is een van de drukst bevaren routes ter wereld. De haven van Rotterdam is daarom gewaarschuwd.
De Noordzee meldt dat er sinds 2003 jaarlijks bultruggen zijn gezien voor de kust van Nederland. De zeezoogdieren filteren hun voedsel, zoals plankton, uit het zeewater. Ze doen dat met hun baleinen. Het vermoeden bestaat dat de dieren wel naar het zuiden moeten afzakken voor voldoende eten, omdat er in de noordelijke overwinteringsgebieden minder voedsel is.