Net voor de jaarwisseling, waarvan ik hoop dat u hem met al uw vingers en oogleden intact heeft weten door te maken, las ik twee fijne stukken in kranten naar keuze. De Volkskrant toonde aan dat een onderzoek van een hoogleraar van een universiteit in Pittsburgh, waaruit zou blijken dat gezond en vegetarisch eten eigenlijk milieubelastender is dan het gemiddelde Amerikaanse dieet, een ongeveer even groot waarheidsgehalte bevatte als de gemiddelde boekhouding van Henk Krol. Een voorbeeld van bewust slecht uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek: de ecologische voetafdruk van sla zou groter zijn dan die van spek, dat wist hoogleraar Paul Fischbeck te bewijzen door per calorie te vergelijken, waardoor vier stukjes spek werden vergeleken met 93 volwassen porties sla, en wat denkt u, dan kostte sla meer water. Fascinerend. En gelul in de wetenschappelijke ruimte natuurlijk. Maar goed, als je Fischbeck heet dan begrijp ik dat je hongerig bent en gewoon door wilt eten, nog los van het feit dat dit soort onderzoekers meestal financieel worden ondersteund door de branche of sector die precies die onderzoeksresultaten nodig heeft om de omzet op peil te houden.
Een dag eerder las ik in het Parool dat Amsterdam gaat experimenteren met kamperfoelie langs de A10 en Zuidas, omdat een onderzoeksinstituut van de Universiteit Wageningen heeft uitgevonden dat dat plantje fijnstof kan opvangen en verwerken. We hebben het wel over een speciaal opgekweekte kamperfoelie, met een groter blad en meer beharing, en de fijne naam Green Junkie. Simpel gezegd: je plaatst het plantje dicht bij de bron van fijnstof en vervuiling, die snelweg dus, de grotere bladen en haren vangen veel van dat stof uit de lucht, de regen spoelt het later weg, voordat het bijvoorbeeld de ramen van een nabijgelegen basisschool kan bereiken. De onderzoekers gaan nu uitvinden hoeveel Green Junkies je nodig hebt, waar ze precies moeten staan en hoe je rekening houdt met de windrichting enzomeer. De eerste testfase gaat plaatsgrijpen in een windtunnel, dus er zijn nogal wat kamperfoelieplantjes die binnenkort behoorlijk in de war gewaaid gaan worden, maar goed, alles voor onze gezondheid en lekker kunnen doorrijden natuurlijk..
Ik las ook nog over de doorgaande discussie over het verbieden van allerlei, vaak oudere, auto’s uit binnensteden, ook weer vanwege fijnstof en luchtvervuiling anderszins. Uit bepaalde autolievende partijen komen steeds twee soorten reactie: het is ‘automobilistje pesten’, wat volgens mij een beetje gebrek aan argumenten weergeeft, en ‘het is niet onomstotelijk bewezen dat fijnstof de gezondheid van de stadsbewoner verslechtert’, wat toch een beetje argumenteren is op het nivo van ‘de Teevendeal was een goede deal en heeft de zware misdaad een klap toegebracht’ of ‘Nederland kan komende zomer nog best Europees Kampioen voetbal worden’.
Toen in Rotterdam discussie kwam over een veelgebruikte verbindingsweg tussen de ring en de binnenstad, waar zoveel fijnstof in leefgebied waait dat zelfs de dapperste kamperfoelie er het kopje van zou laten hangen, kwam een plaatselijke VVD-politicus met de oplossing om alle bomen langs die weg om te hakken, ‘dan kon het stof beter verwaaien...’ Die kant kunnen we op, natuurlijk, alle bomen omhakken, lekker doorkachelen, en dan je sla opzij schuiven om bij je dikke biefstuk te kunnen, maar die kant gaan we niet op, dit jaar. Je voelt de verandering, we gaan veranderen, we onderzoeken, maken, consuminderen, ondernemers gaan goed geld verdienen met echte duurzaamheid en alternatieven voor energieslurpen en waterverspillen, ons leven gaat er niet saaier of soberder van worden, maar mooier en waardevoller. Denk ik. Geloof ik. En blijkt trouwens ook uit onderzoek.