Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doe mee met de Nationale Vleermuistelling op 12 en 13 mei!

  •    •  
09-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
Mopsvleermuis

© Mopsvleermuis. Bron: Wikimedia, C. Robiller - Naturlichter.de

Het is eindelijk een beetje lenteweer en er zijn weer vaker vleermuizen te zien. Ze komen in de avondschemering tevoorschijn en gaan dan op jacht naar muggen en andere insecten. Sommige vleermuissoorten laten zich ook in tuinen zien. Ben je benieuwd of er bij jou in de tuin vleermuizen vliegen en of je ze kan herkennen? Doe op 12 en 13 mei mee met de Nationale Vleermuistelling.

Zoekkaart

Je hoeft geen vleermuisdeskundige te zijn om mee te doen. Met de ‘Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland’ kun je aan de hand van het silhouet van de vleermuis de soort proberen te herkennen. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plek van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. Om vleermuizen te kunnen zien kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Zonsondergang is op 12 en 13 mei rond 21:20 uur.

Tuinvleermuizen

In Nederland komen achttien soorten vleermuizen voor. Een aantal daarvan is regelmatig in tuinen te vinden. Dat is mooi meegenomen, want als insecteneters eten vleermuizen veel muggen. Ze helpen ook een handje bij het onderdrukken van insecten die schadelijk kunnen zijn voor je tuin, groente of fruit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.