Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dodelijke paddenbromvlieg voor het eerst op bruine kikker

  •  
22-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bruine-kikker.jpg
In september 2011 werd in Ooij (Gelderland) een bruine kikker aangetroffen met op de flank de eieren van de paddenbromvlieg. Dit is voor Nederland de eerste maal dat deze vlieg op deze soort is aangetroffen, aldus Stichting RAVON.
Besmetting door de paddenbromvlieg (Lucilia bufonivora) veroorzaakt myiasis (huidmadenziekte), een ziekte die voor de gastheer dodelijk eindigt doordat uiteindelijk ook de hersenen worden opgegeten. In Europa wordt deze ziekte bij amfibieën bijna altijd gevonden bij de gewone pad. Slechts zelden worden andere amfibieënsoorten als gastheer gebruikt. De weinige gedocumenteerde meldingen hiervan komen voornamelijk uit Duitsland en Zwitserland. In Nederland werd eerder uit Noord-Limburg een door de paddenbromvlieg geparasiteerde rugstreeppad gemeld (2004), in 2008 een heikikker uit het oosten van Noord-Brabant en in 2009 een boomkikker uit Midden-Limburg. De onlangs waargenomen bruine kikker droeg een eicluster op zijn linkerflank, die uit circa 90 eitjes bestond.
Hulpeloos en dwalend
Geïnfecteerde amfibieën worden aangetroffen van mei tot september. Het zijn, volgens RAVON, bijna altijd gewone padden die in de zomermaanden als gevolg van deze parasitaire aandoening hulpeloos en dwalend in de volle zon aangetroffen worden. Dit terwijl gewone padden normaliter vooral ’s nachts en in de schemering actief zijn. Het betreft bijna altijd volwassen dieren.
Bulten
De bromvlieg legt haar eieren meestal op de rug of flanken van de gastheer en na uitkomen verhuizen de maden naar de kop en ontwikkelen zich daarin. Pas kort voor de verpopping verlaten zij hun gastheer. Hierbij worden de vitale organen pas in het laatste stadium aangetast, waardoor de gastheer relatief lang blijft leven. Uiteindelijk eten de maden de hersenen van de gastheer op en er vormen zich bulten op de kop. Vaak zijn ook de neusgaten volledig weggevreten. Uiteindelijk sterft het dier een langzame en ellendige dood, aldus RAVON.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.