Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dode groenling? Help mee met onderzoek

  •  
27-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
483 keer bekeken
  •  
3df4f30174.jpg

© Fotograaf: gerdaStellingw

De groenling staat dit jaar extra in de belangstelling bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het centrum dat ziekten onder in het wild levende dieren in Nederland onderzoekt. Het DWHC roept, samen met andere onderzoeksorganisaties, op om dood gevonden groenlingen te melden.
Duivenziekte
De groenling is gevoelig voor 'het geel' (trichomonose), een ziekte die veroorzaakt wordt door de protozoaire parasiet Trichomonas gallinae . Deze ziekte is algemeen bekend als één van de doodsoorzaken bij duiven. Maar sinds enkele jaren is het geel in Nederland ook als doodsoorzaak aangetoond bij groenlingen.
Vogels die het geel hebben zijn suf, zitten met bolle veren en vliegen niet graag. Het innemen van voedsel en water is vaak moeizaam en voedsel kan weer opgerispt worden en uit de bek vallen. Door het slecht kunnen eten, vermageren de vogels.
groenling_vroegevogeljan
Fotograaf: vroegevogeljan
Insturen dode vogels
Het DWHC wil, samen met Sovon, het Vogeltrekstation en de Universiteit Utrecht, beter zicht krijgen op de aanwezigheid en de verspreiding van het geel onder groenlingen en andere vinkachtingen in Nederland.
Voor het onderzoek zijn vers gevonden, dode groenlingen nodig. Vers betekent dat ze maximaal 1 dag dood zijn en niet zijn ingevroren. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen. U kunt dieren melden via de website van het DWHC en/of via sovon.nl/dodevogels.
groenlingen_jbrvdl
Fotograaf: jbrvdl
Voedertafels schoon houden
Het is belangrijk om bij het voeren van tuinvogels de noodzakelijke hygiëne in acht te nemen om te voorkomen dat het voeren een averechtse werking heeft en de vogels dood gaan door ziekten die via de voerplaats worden overgedragen.
  • Maak voedertafels dagelijks schoon en ontsmet ze regelmatig. Een geschikt ontsmettingsmiddel is bijvoorbeeld een verdunde huishoud-bleekwater oplossing (5% natrium-hypochloride) of een ander commercieel desinfectiemiddel.
  • Spoel de voedertafels altijd grondig en laat ze drogen alvorens ze opnieuw te gebruiken.
  • Verplaats de voedertafels regelmatig om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich onder de voedertafel kunnen ophopen.
  • Reinig een vogelbad iedere dag, en laat het eerst opdrogen, alvorens weer met water te vullen.
  • Bij sterfte van tuinvogels is het raadzaam om minder te voeren; nog beter is het om het voeren gedurende twee tot vier weken te stoppen.
  • Werk met rubberen handschoenen bij het schoonmaken en was je handen grondig na afloop, met name voordat je gaat eten of drinken.
  • Gebruik wegwerphandschoenen bij het verwijderen van dode vogels.
Lees meer over het project en het insturen op NatureToday
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.