Dit jaar minder afval gedumpt in natuur
• 07-04-2014
• leestijd 2 minuten
Vrijdag 4 april vond een brede controle op milieuhandhaving in het buitengebied van de provincies Drenthe en Groningen plaats. Staatsbosbeheer, de provincies en de politie spreken van een succesvolle samenwerking. Er zijn dit jaar minder afvaldumpingen aangetroffen dan vorige jaren, maar toch nog teveel: in totaal 88. Zo’n vijftig groene en blauwe opsporingsambtenaren van de politie Drenthe en Groningen, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, Waterschap, Provincie Drenthe en andere organisaties waren gezamenlijk op stap om overtredingen in de natuur op te sporen.
Afval in de natuur blijft een veel voorkomende ergernis. Niet alleen van de boswachters die andermans vuil opruimen, maar juist ook van bezoekers. Je treft van alles aan in het buitengebied: aanhangers vol tuinafval, afgedankte huisraden, asbest, bouwafval, drugsafval en soms hele caravans. Dit heeft vele nadelige gevolgen. Tuinplanten kunnen inheemse planten overwoekeren, wilde dieren worden ziek, en grond en water raken vervuild.
Vondsten
In totaal werden 88 illegale afvaldumpingen aangetroffen in Drenthe en Groningen, waaronder 52 strobalen en 10 m3 bladafval bij een camping. Ook is er opvallend veel tuinafval aangetroffen. Op relatief veel plekken is geconstateerd dat vegetatie met bestrijdingsmiddelen is doodgespoten. Op zeven plekken troffen de opsporingsambtenaren resten van hennepteelt aan zoals plantenresten, potgrond en isolatie. Alle aangetroffen zaken worden op kaart gezet en nader onderzocht. Daarnaast zijn er een aantal andere overtredingen geconstateerd waarvan twee in het kader van de Boswet. Bovendien is een crossmotor in beslag genomen.
Kosten
Staatsbosbeheer probeert normaal gesproken altijd te achterhalen wie de eigenaar is van afval in de natuur, maar vaak komt het er op neer dat Staatsbosbeheer het afval opruimt. Dat gaat ten koste van gemeenschapsgeld, dat bedoeld is voor het beheer van natuurgebieden of voor het aanleggen en onderhouden van recreatievoorzieningen. Alleen al bij Staatsbosbeheer worden de kosten voor het opruimen van afval op jaarbasis geschat rond een half miljoen euro. Soms werken we samen met gemeentes, bijvoorbeeld in het Drentsche Aa gebied, of een sociale werkplaats om de kosten te drukken.
Daling tegenover stijgende lijn
Een landelijke inventarisatie van Staatsbosbeheer geeft het volgende beeld: afvaldumpingen in de natuur zijn de afgelopen 10 jaar geleidelijk gestegen, met vooral een piek in de laatste twee jaar als het gaat om afval van hennepplantages en van drugslabs. Die laatste vooral in het midden en zuiden van het land. De spreiding over het land is divers: sommige regio's zijn rustiger, in andere is het elk weekend raak. In Drenthe en Groningen is het aantal het geconstateerde afvaldumpingen lager dan in vorige jaren. Hopelijk zet deze dalende lijn zich de komende jaren verder door.