De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt maandag voor dioxine in varkensvlees uit Ierland. Wat is dioxine eigenlijk en hoe schadelijk is het?
Dioxine is een chemische afvalstof die met name ontstaat bij verbranding, meldt de VWA op haar website. Via het milieu en het voedsel kan de stof in het menselijk lichaam terecht komen. Daar stapelt het zich op, want dioxine verlaat het lichaam nauwelijks. Wie langere tijd teveel dioxines binnenkrijgt, kan daar kanker van krijgen. Ook kan het de vruchtbaarheid verminderen.
Mensen kunnen dioxines op verschillende manieren binnenkrijgen: via uitlaatgassen, door stoffen die vrijkomen bij een brand en ook door het eten van verontreinigd voedsel.
Dioxines hopen zich vooral op in vette producten zoals zuivel (melk, kaas en eieren). De stof belandt veelal in de voedselketen als dieren die later worden geconsumeerd, verontreinigd voer hebben gekregen. Ook de dioxine in het Ierse vlees is vermoedelijk het gevolg van verontreinigd (varkens-)voer.
In 2007 werd nog gewaarschuwd voor dioxine in paling (vette vis) die afkomstig was uit de grote rivieren. De vissen kregen de dioxine binnen via het verontreinigde bodemslib.
In 2006 werd een te grote concentratie dioxine gevonden in veevoer, waarna uit voorzorg honderden Nederlandse veehouderijen werden geblokkeerd.
Het eerste Nederlandse dioxineschandeel dateert van 1989 toen in het Lickebaertgebied tussen Vlaardingen en Maassluis dioxine werd aangetroffen in melk van buitenlopende koeien. Zuivel en vlees uit het gebied mochten niet worden verwerkt. Pas eind 1994 werd die maatregel ingetrokken.