Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ding dong! Druk op de Visdeurbel (+ filmpje)

  •    •  
04-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3242 keer bekeken
  •  

Voor het vierde jaar op rij staat de visdeurbel aan. Zie je via een onderwatercamera dat er vissen voor de Weerdsluis in de Utrechtse grachten wachten? Druk dan op de digitale deurbel, dan draait sluiswachter Rashied Saeedi de sluis open.

Ook trekvissen in de gracht

Het vismigratieseizoen is gestart en dus gaat ook de visdeurbel in hartje Utrecht weer open. Want ook in de binnenstad komen trekvissen voor. Bijvoorbeeld de paling, die vanuit de grachten naar de Sargassozee bij de Verenigde Staten zwemt om zich voort te planten.

“In deze tijd van het jaar zijn het vooral de windes en snoeken die trekken”, vertelt bedenker van de visdeurbel en aquatisch ecoloog Mark van Heukelum. Vorig jaar kwamen de baars en brasem het meest voorbij. Opvallend was dat ook de meerval zich liet zien, een grote roofvis die de laatste jaren z’n verspreidingsgebied enorm uitbreidt.

Rashied Saeedi en Mark van Heukelum_crop

Sluiswachter Rashied Saeedi en bedenker visdeurbel Mark van Heukelum

© Gert Elbertsen

Ongekend populair

Afgelopen jaar werd er 105.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de sluis te helpen. Dat betekent niet dat de sluis ook zo vaak is opengedaan. Het openen van de sluis moet namelijk handmatig worden gedaan en is een arbeidsintensief klusje. De sluiswachter opent de sluis daarom pas als er voldoende vissen wachten.

De website visdeurbel.nl werd in 2023 maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers. Opvallend is dat het merendeel van de bezoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten kwam. Wethouder van de gemeente Utrecht Linda Voortman: “Dat laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water te vergroten.”

Meer over:

visdeurbel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.