© Fotograaf: Edo van Uchelen (www.marterstichting.nl )
Het is een lastige kwestie: Welk dier wordt beschermd? De grutto of de steenmarter? Voor de rechter in Friesland is dit al een tijd een veelbesproken onderwerp. Het gaat namelijk niet goed met de grutto in Nederland en op de Friese weidegebieden wordt de vogel steeds minder vaak waargenomen.
Om de vogel te beschermen, heeft de rechter besloten om steenmarters in de Friese weidegebieden te laten bestrijden. Dit kleine roofdier haalt namelijk kuikens en eieren uit de nesten van de grutto. De voorzieningenrechter heeft daarom besloten dat er maximaal 200 steenmarters gedood mogen worden voor het behoud van de grutto.
Dit is niet de eerste keer dat de discussie ter sprake komt. Afgelopen december werd door de Friese Gedeputeerde Staten het besluit genomen om 429 steenmarters af te laten maken. Hier werd bezwaar op gemaakt en deze maatregelen zijn vervolgens verlaagd naar 200.
Dit gebeurde omdat de rechter tot de conclusie kwam dat er onzekerheid was over of het bestrijden van de steenmarter een positief effect zou hebben op de gruttopopulatie. Daarbij gaf de voorzieningenrechter aan zowel belang te hebben bij de stand van de grutto als de steenmarter.
Grutto
© Gina Heynze
Beide dieren zijn namelijk beschermd onder de wet van de Natuurbescherming. Dit houdt in dat het strafbaar is om ze te vangen of te doden. Nu wordt hier een uitzondering gemaakt, omdat het aantal grutto's in Nederland sterk afneemt. Dit heeft verschillende redenen, maar de voornaamste oorzaak is volgens de Vogelbescherming de intensieve melkveehouderij.
Bloemen en kruiden hebben plaatsgemaakt voor snelgroeiend eiwitrijk gras als voedsel voor koeien, met veel te weinig insecten voor de jongen en een te laag waterpeil. En het gras wordt al gemaaid voor de kuikens kunnen vliegen, aldus de Vogelbescherming.
Roofdieren zijn ook een onderdeel van het afnemen van de grutto. Niet alleen de steenmarter, maar ook buizerds, vossen, hermelijnen, wezels en de gewone kat, vormen een bedreiging voor het nestsucces van de weidevogel.
Er is opnieuw bezwaar gemaakt tegen de laatste uitspraak van de Friese rechter. Er wordt op dit moment besproken, wat hiermee gedaan zal worden. Een partij die bezwaar maakt is de marterstichting. In de uitzending van 26 februari gaat ecoloog Edo van Uchelen, actief bij de marterstichting, in gesprek met Henk Minkes. Henk Minkes is waarnemend voorzitter van de commissie broedzorg bij de Bond Friese Vogelwachten. We bespreken beide kanten van het verhaal en proberen een middenweg te zoeken voor deze kwestie.
Thema's:
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik was deze zomer voor het eerst van mijn leven op het Friese platteland. Oneindige groene graswoestijnen; er stond nog geen koe op te grazen en dan miepen over steenmarters? Er is geen toekomst voor grutto's zolang de veehouderij zo'n beetje een kwart van het land bezet houdt. De intensieve veehouderij is niet alleen een ramp voor weidevogels maar voor ons allemaal. Maak er een einde aan! En laat de steenmarters met rust.
Kan hier in de natuur nu echt niets zijn eigen gang gaan? De grootste bedreiging voor de grutto is de intensieve veehouderij met dat eenzijdige raaigras en ook andere roofdieren, maar nu moeten de marters hier weer onder lijden.
Met de logica van deze rechter moeten we dus ook melkveehouders laten afmaken? Zoals zo vaak krijgt de natuur weer de schuld van de acties van mensen...
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.