Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dijkonderhoud wordt steeds complexer door nieuwe regelgeving

  •  
03-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
dijk_pixabay

© pixabay

In Nederland zijn dijken onmisbaar door de ligging ten opzichte van de zeespiegel. Maar recente regelgeving over de uitstoot van stikstof en emissie maakt dijkonderhoud steeds complexer en duurder. Dat vindt Leo Zwang, Directeur Waterveiligheid & Klimaatadaptatie bij Fugro.

Innovatieve alternatieven

Hij vertelt: "De nieuwe regelgeving dwingt de sector om innovatieve alternatieven te vinden." Hij stelt voor dat elektrische werktuigen een uitstekende optie is om emissievrij te werken. "Dit werd al succesvol toegepast in het Overijsselse Hasselt door de Dijkzone Alliantie Stenendijk. Zij versterkten daar de oude Zuiderzeekering met behulp van 12 meter lange damwanden. Door hierbij alleen maar gebruik te maken van elektriciteit als energiebron werd er voldaan aan de nieuwe regelgeving op dit gebied. Een paar jaar geleden was dit nog onmogelijk."

Gebiedseigen grond

Een andere duurzame oplossing die hij voorstelt is het gebruik van gebiedseigen grond bij dijkversterkingen, zoals bij het project in Ooijen-Wanssum in Limburg. "Hoewel deze aanpak vertragend kan werken, heeft het project veel goodwill gekweekt bij de directe omgeving. Gebiedsontwikkeling en dijkversterking kunnen goed hand in hand gaan."

Eerst onderzoek

Hij vervolgt: "Dijkbeheerders doen er verstandig aan om eerst de sterkte van de huidige waterkering te onderzoeken voordat ze een aannemer inschakelen. Te vaak nog blijkt tijdens het onderhoud dat er veel marge is. Door dit van tevoren te onderzoeken, kunnen de beheerders veel geld besparen en de dijken efficiënter en duurzamer onderhouden worden."

Nieuwe regelgeving

"Waterveiligheid is belangrijk en daarvoor zal altijd een oplossing gevonden moeten worden." Zwang vindt dat de nieuwe regelgeving over stikstof en emissie het onderhouden van dijken lastig maakt, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de sector innovatiever wordt en op zoek gaat naar duurzame oplossingen. "Het belang van dijkversterking mag nooit uit het oog verloren worden, en door slimme oplossingen te vinden kan de veiligheid van Nederland gewaarborgd worden."

Bron: Leo Zwang, Fugro

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.