Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dijken testen met nepstorm

  •  
09-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Golfoploopproef

© Golfoploopproef - fotograaf Henny Radstaak

Hoe kun je de grasmat van een dijk sterk genoeg maken, zodat de dijk goed bestand is tegen een storm van windkracht 10, waarbij de zee met grote kracht op de dijk beukt? Om daar achter te komen, houdt Rijkswaterstaat in samenwerking met o.a. waterschappen een aantal proeven langs de Waddenzeedijk in Groningen. Met een immense soort stortbak worden daar metershoge golven opgewekt, de zogeheten golfoploopproeven. Op deze manier wordt bekeken hoe de grasmat zich houdt, wat de natuur doet en welk grasmengsel het beste is om te gebruiken op groene dijken.

Hoogwaterbescherming

De veldproeven vinden plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Als er een ideaal grasmengsel gevonden wordt, kan dat zelfs beter zijn voor de biodiversiteit en zouden stenen dijken mogelijk vervangen kunnen worden door groene. Het is een proef met een lange adem, want de eerste resultaten zijn pas over 5 jaar bekend.
Totale golfopstelling

© Fotograaf: Katinka Rus

Opstelling. Fotograaf: Katinka Rus
Golven

© Fotograaf: Katinka Rus

Flinke testgolf. Fotograaf: Katinka Rus
Golfoploopproef

© Henny Radstaak met Michel Schippers. Fotograaf: Katinka Rus

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor