Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dier&Recht en Agractie opnieuw voor de rechter over ‘zuivel veroorzaakt dierenleed’-poster

  •  
13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
rund_met_kalf_dreischor_lief_5b03d9d3e4a68_large

© LauraW

Dierenrechtenorganisatie Dier&Recht en boerenactiegroep Agractie staan opnieuw voor de rechter over een postercampagne van Dier&Recht over dierenleed achter zuivel. In het kort geding en de daaropvolgende bezwaarprocedure oordeelde de rechter dat de poster verboden moest worden. Dier&Recht start een bodemprocedure om het veelbesproken verbod opnieuw aan te vechten.

Kort geding 

Agractie spande oorspronkelijk een kort geding aan over een van de posters van de campagne, waarbij het ging om de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder”. Volgens Agractie mag Dier&Recht dit niet zeggen, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor dit leed. 

Bewijs voor dierenleed 

Directeur van Dier&Recht Frederieke Schouten zegt: “De realiteit voor kalfjes uit de zuivelindustrie is mijlenver verwijderd van het onschuldige beeld dat consumenten hebben van zuivel. Pasgeboren kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en staan wekenlang alleen in een box. Dat veroorzaakt tal van psychische en fysieke problemen: moederloze kalfjes zijn vaker ziek en lopen een groter risico om vroeg te sterven. Koeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om hun melkproductie op gang te houden, maar deze zoogdieren mogen nooit een moeder voor zijn voor hun kalf. Het is volgens ons volstrekt vanzelfsprekend dat dit leed veroorzaakt. Het is bizar dat een dierenrechtenorganisatie dit niet zou mogen benoemen.”

Juridisch onacceptabel

Dier&Recht wordt bijgestaan door Walden Grene advocaten. Advocaten Berber Brouwer en Benjamin van Werven: "Het verbod dat in de eerdere uitspraken is opgelegd aan Dier&Recht, heeft ons in verschillende opzichten verbaasd en is naar onze mening juridisch onacceptabel. Een dierenrechtenorganisatie moet op deze manier kritiek kunnen geven op de omgang met dieren in de zuivelindustrie. Ook als de achterban van Agractie het daar niet mee eens is.”

Bron: ANP | Dier&Recht

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.