Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierproeven. Zo doen ze dat!

  •  
23-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Henk_Jan_Ormel_ontvangt_brochure_Dierproeven._Zo_doen_ze_dat_.jpg
Brochure bevestigt noodzaak objectieve informatie dierproeven
De vandaag verschenen brochure Dierproeven. Zo doen ze dat! bevestigt dat objectieve en integere informatie over dierproeven hard nodig is. Dit zei Cees Smit (voorzitter van de SID, Stichting Informatie Dierproeven) tijdens de overhandiging van het eerste exemplaar aan Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel.
"Onjuiste feiten, cijfers, acties, demonstraties en een onzichtbare overheid in deze, laten nog eens duidelijk zien dat voorlichting over dierproeven en proefdieren buitengewoon noodzakelijk is", aldus Smit. Zo laat een SID-onderzoek onder middelbare scholieren zien dat ruim de helft denkt dat we in Nederland dierproeven doen voor de ontwikkeling van cosmetica. Dit is echter al sinds 1997 verboden.
Breed draagvlak
Voor het schrijven van een brochure met objectieve en integere informatie heeft de SID een redactie gevormd met diverse partijen, die elk een eigen mening hebben over dierproeven. Het resultaat is een brochure die niet pro en niet contra is en geen halve waarheden bevat. De brochure geeft objectieve informatie gebaseerd op Zodoende 2008, het jaarverslag over dierproeven en proefdieren opgesteld door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Dit brede draagvlak maakt het een unieke brochure voor mensen die informatie zoeken over dierproeven en proefdieren.
Voorlichtende overheid
De in 2004 opgerichte Stichting Informatie Dieproeven vindt dat de overheid onvoldoende publieksvoorlichting geeft over dit onderwerp, terwijl zij wel dierproeven verplicht stelt en biomedisch onderzoek financiert. Daarbij komt dat van alle instellingen die dierproeven verrichten, openheid hierover wordt verlangd.
Meningsvorming
Een uitneembare poster vormt de omslag van de brochure. Hierop staan de grootste misvattingen over dierproeven, een aantal feiten, enkele belangrijke medische doorbraken en ontdekkingen en een overzicht van medicijnontwikkeling. Daarnaast belicht de poster verschillende standpunten en roept het de lezer op zelf een mening te vormen. De SID hoopt ook toekomstige Zodoende-jaarverslagen op deze manier inzichtelijk te kunnen maken.
Dierproeven. Zo doen ze dat! is ontwikkeld met een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De brochure is te downloaden van de website informatiedierproeven.nl .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor