Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft na vijftien jaar weer een populatie gieren. De roofvogels komen uit Italië, waar ze in 2005 in beslag werden genomen nadat ze het land waren binnengesmokkeld. Dat liet een woordvoerster van de dierentuin woensdag weten.
Het gaat om zes Rüppells-gieren en acht kapgieren. De Rüppells behoort tot de grootste giersoorten en heeft een spanwijdte van ongeveer 2,40 meter. Beide zijn overigens van de Afrikaanse soort.
Blijdorp heeft in het verleden diverse vale gieren gefokt die zijn uitgezet in het wild. Daar kwam in 1992 een einde aan. Hoewel het fokprogramma volgens de dierentuin succesvol was, voldeed de huisvesting niet meer aan de normen.
De gier is in de afgelopen decennia wereldwijd sterk in aantal teruggelopen. Zo is de populatie in landen als India, Nepal en Pakistan met miljoenen afgenomen door medicijnvergiftiging. Steeds meer boeren behandelen hun zieke koeien met het voor gieren giftige medicijn Diclofenac en dat heeft ernstige gevolgen. "Inmiddels is meer dan 97 procent van de gieren in India verdwenen'', stelde een woordvoerster van Diergaarde Blijdorp.
Diclofenac is een pijnstiller en ontstekingsremmer. De gieren vervullen een belangrijk rol in het opruimen van duizenden kadavers van met name koeien die in India op straat liggen. Ook in Afrika heeft de aaseter het moeilijk. "Vergiftiging, jacht en stroperij vormen hier een ernstige bedreiging. Gezien de lage voortplantingssnelheid is herstel van de populatie vaak niet mogelijk.'' In Europa gaat het de laatste jaren steeds beter met de vogel, stelt Blijdorp.