Vroege Vogels

Dierenwelzijnsorganisaties fel gekant tegen octopuskwekerij

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
octopus

© octopus, bron: pixabay

Dierenwelzijnsorganisaties Compassion in World Farming (CIWF) en Eurogroup for Animals staan op de achterste benen nu een Spaans bedrijf in Las Palmas de eerste octopuskwekerij ter wereld wil openen. Het bedrijf zou jaarlijks zo’n 1 miljoen dieren willen kweken voor consumptie.

Hyperintelligent en -gevoelig

De Britse omroep BBC heeft de plannen ingezien. "Het welzijn van de octopussen zal ernstig in het geding zijn. De hyperintelligente, gevoelige dieren, die van nature solitair leven, zullen opgesloten worden in overvolle tanks waar ze geen enkele ruimte hebben voor natuurlijk gedrag. Ze zullen op pijnlijke, langzame wijze in ijswater worden gedood", concludeert de Nederlandse afdeling van CIWF.

Ernstige gevolgen

Het bedrijf in kwestie zei tegen de BBC dat de dieren niet zullen lijden, maar daar geloven de dierenvrienden niets van. "Bovendien leidt de kweek tot nog meer druk op onze al overbeviste zeeën, doordat deze vleesetende dieren gevoerd worden met wild gevangen vis", zegt CIWF. Door de kweek komen er extra inktvissen, die heel veel andere vis nodig hebben om te groeien.

Horrorscenario

De organisaties vragen de plaatselijke autoriteiten de kwekerij in Las Palmas te verhinderen en de EU een verbod op octopuskweek in te stellen. "Iedereen die de met een Oscar bekroonde film My octopus teacher heeft gezien, weet wat een intelligente, nieuwsgierige en fascinerende dieren octopussen zijn. Opsluiting in een kale, massale kwekerij is een horrorscenario voor deze dieren", voegt CIWF Nederland toe. Genoemde film werd in 2020 in Zuid-Afrika gemaakt voor Netflix.

De dierenwelzijnsorganisaties vrezen ook voor inktviskwekerijen in Mexico en Japan.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.