Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenorganisatie waarschuwt voor illegale slacht bij Offerfeest

  •  
16-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
schaap_03.jpg

© Fotograaf: vroegop

Comité Dierennoodhulp roept mensen op om vanaf komend weekend alert te zijn en goed om zich heen te kijken naar mogelijk illegale onverdoofde slachtingen van dieren om als offer te dienen. Maandagavond begint het islamitische Offerfeest, dat eindigt op vrijdag 23 juli.

"Zien mensen levende of dode schapen of geiten in een huis, een schuurtje of andere plek waar normaliter deze dieren zich niet bevinden, bel dan gelijk de politie via 144. Het zelf onverdoofd slachten van schapen, geiten en runderen is verboden, maar gebeurt helaas nog altijd", aldus de dierenrechtenorganisatie. Alertheid en optreden van mensen kan ervoor zorgen dat de dieren nog op tijd gered worden en naar een opvang gebracht kunnen worden.

Halal

Comité Dierennoodhulp heeft, net als vorig jaar, afspraken gemaakt met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten te mogen opvangen. De organisatie is voor de NVWA en de politie in de offerfeestperiode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

Volgende week worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen halal geslacht, wat inhoudt dat de keel van het dier zonder verdoving wordt doorgesneden, zodat het doodbloedt.

Strikt toezicht

De NVWA laat weten dat dierenartsen tijdens het Offerfeest "strikt toezicht" houden op het doden van dieren. "Dat betekent dat in ieder slachthuis dierenartsen aanwezig zijn die toezien op het slachtproces en ingrijpen als regels niet worden nageleefd. Daarnaast houden de NVWA, de politie en de Veiligheidsregio’s tijdens het Offerfeest extra controles om er op toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en coronamaatregelen", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Volgens de toezichthouder bedraagt de maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten een slachthuis 87.000 euro. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen.

Bron: ANP

Meer over:

slacht, offerfeest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.