Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenleed door oorlog in Oekraïne

  •  
25-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
961 keer bekeken
  •  
hond dierenleed

© Tom de Vos | House of Animals

Naast heel veel menselijk leed, heeft de oorlog in Oekraïne ook dierenleed veroorzaakt. Tienduizenden huisdieren zijn achtergelaten door hun gevluchte baasjes. Om te onderzoeken welke hulp er voor deze dieren nodig is, vertrokken op 14 september Nederlandse dierenbeschermers naar Oekraïne. Een van hen is Karen Soeters van dierenbeschermingsorganisatie House of Animals. Zij keerde deze week terug.

Huisdieren

“Naast het mensenleed zijn ook dieren slachtoffer van deze oorlog, en wij wilden zien wat voor een hulp er nodig is om deze dieren te verzorgen, op te vangen, te voeden. We hebben meer dan een half miljoen euro ingezameld om de honderduizenden Oekraïense dieren van voedsel te voorzien. Maar het zijn nijpende toestanden. De lokale vrijwilligers doen verschrikkelijk hun best en vangen tientallen honden en katten op in hun eigen huis, de dierenasiels puilen uit.”.

WhatsApp Image 2022-09-23 at 12.42.11 PM

© Tom de Vos | House of Animals

Bombardement

Een van die dierenopvangen werd gebombardeerd door de Russen. Er volgde een brand waarbij honderden opgevangen katten levend verbrandden. Met het geld dat werd ingezameld wordt de opvang zo goed en kwaad als het kan weer opgebouwd. Karen Soeters: “Terwijl wij veilig terugkeerden naar Lviv gaan de bombardementen gewoon door. Ik was ontdaan toen ik de grens van de Oekraine over ging terwijl je weet dat al die vrijwilligers en dieren in deze hel achterblijven”.

dierenleed okeraine

© Tom de Vos | House of Animals

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.