Duivenrace Dutch Open 2010 afgelast, wettelijk verbod noodzakelijk
Tot groot genoegen van de Dierenbescherming is de nationale éénhoksrace voor duiven 'Dutch Open 2010' afgelast. De Dierenbescherming pleiten al jaren voor een wettelijk verbod op deze wrede hobby en is blij om te vernemen dat de afgelasting het gevolg is van te weinig inschrijvingen. Het gebrek aan belangstelling onder duivenhouders heeft waarschijnlijk te maken met het aan de kaak stellen door de Dierenbescherming, vorig jaar, van het grote aantal duiven dat bij dergelijke races de eindstreep niet haalt.
Tijdens de Dutch Open 2009 vielen tijdens de oefenvluchten liefst 1.100 van de 1.850 (60%!) jonge duiven uit. Behalve door sterfte, kwam dit onder andere door aanvallen door roofvogels en desoriëntatie vanwege weersomstandigheden. Het jaar ervoor lag het uitvalspercentage rond de 75 procent. Het gebrek aan belangstelling is des te opmerkelijk omdat het prijzengeld voor de 'winnende' duiven dit jaar even hoog is als in 2009.
Verburg: uitval duiven 'niet acceptabel'
Met de afgelasting van deze editie van Dutch Open zijn we er echter niet. De Dierenbescherming blijft bij demissionair minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aandringen op een verbod op éénhoksraces. Verburg kan eigenlijk ook niet anders, aangezien zij in een recente brief aan de Dierenbescherming schrijft het grote aantal duiven dat niet terugkeert van dit type race 'niet acceptabel' te vinden.
Als oplossing kondigt de minister aan om nog eens met de sector om de tafel te gaan. Wat de Dierenbescherming betreft is de tijd van praten echter voorbij. Directeur Frank Dales: 'Ruim twee jaar praten heeft niets opgeleverd. Ingevoerde gezondheidsplannen door de duivensector ten spijt, is het niet gelukt om het dierenwelzijn in deze tak van sport te verbeteren. De enige optie die rest is een wettelijk verbod.'
Eenhoksrace
In éénhoksraces worden jonge duiven bij elkaar gebracht in een groot hok, vanwaar ze getraind worden om lange vluchten te volbrengen. Bij de Dutch Open werden duiven naar Frankrijk gebracht en daar losgelaten met als doel zo snel mogelijk naar hun thuishok in Nederhorst den Berg te vliegen. De eigenaar van de duif die deze 480 kilometer het snelst overbrugde, ontving in 2009 een prijs van maar liefst 12.500 euro.